Îngrijirea cavității orale a bebelușului este necesară imediat după naștere, când simpla curățare a gingiilor, după fiecare alăptare, este un ritual necesar pentru prevenirea acumulării de placă bacteriană. Odată apăruți, dințișorii de lapte trebuie îngrijiți și ei cu multă atenție, aceștia fiind esențiali pentru dezvoltarea sănătoasă a dinților permanenți. Dr. Mihaela Dan atenționează că, fără un set de dinți de lapte sănătoși, copilul este predispus la a dezvolta, ulterior, probleme de masticație și vorbire.

Atenție la alimentație și medicație în timpul sarcinii!

În perioada sarcinii, viitoarea mămică trebuie să aibă o alimentație echilibrată, să evite îmbolnăvirile, precum și unele medicamente, cum ar fi aspirina, corticosteroizi, anxiolitice precum diazepamul (implicate în multe boli ale fătului, inclusiv despicătura de boltă palatină și buză, cunoscute sub numele de buză de iepure și gură de lup) sau antiobioticele, precum tetraciclina, care pot păta ireversibil dinții. Imediat după naștere, pentru a ajuta la prevenirea acumulării de placă bacteriană, care poate duce la apariția cariilor, stomatologii pediatri recomandă curățarea, în mod regulat, a gingiilor bebelușului cu un prosop umed, în urmă alăptării.

La început, nu folosiți pastă de dinți

Odată apăruți, dinții primari ai micuțului trebuie curățați cu degetul învelit într-o compresă, cu degetar special cu peri de silicon, cu periuța dentară, la început fără pastă de dinți. Pastă de dinți pentru copii se poate folosi doar când copilul mai crește și învață să scuipe, pentru a nu înghiți pasta. „Este recomandat ca periajul să aibă loc de două ori pe zi, cel mai important fiind cel de seară, înainte de culcare. Dacă părintele va arăta copilului cum se spală pe dinți, lăsându-i impresia că acest ritual este un lucru foarte amuzant, cel mic îl va imita cu plăcere. Chiar dacă doar roade periuța și nu-și coordonează mișcările, va reuși să curețe parțial dinții, iar părintele va trebui doar să termine jocul, completând curățarea lor. Majoritatea copiilor sunt bucuroși să ducă la îndeplinire sarcini de adult, dacă sunt încurajați, această făcându-i să se simtă importanți, valorosi”, este de părere d-na dr Mihaela Dan.

Evită cariile de biberon”!

Pe cât posibil, este de evitat ca cel mic să adoarmă cu biberonul cu lapte în gură, deoarece laptele favorizează înmulțirea bacteriilor, fermentarea și apariția “cariei de biberon”. Această este este cea mai frecventă afecțiune stomatologică la bebeluși și cauzează carierea dinților, înnegrirea lor până la rădăcină, formarea de abcese dureroase și poate afecta dinții permanenți din os. La fel se întâmplă și atunci când copilul bea orice fel de lichide îndulcite din biberon (ceaiuri, sucuri), care sunt deosebit de dăunătoare, deoarece îmbracă dinții în zahăr pentru perioade lungi de timp.

Și suzeta poate deforma dinții

Și folosirea suzetei după vârstă de 2 ani este de evitat, multe studii confirmând că acest obicei provoacă deformări ale oaselor și modificări ale poziției dinților, care ulterior vor necesită purtarea unui apărat dentar. „Mecanismul are loc în următorul fel: dinții de sus sunt împinși în față, împreună cu os cu tot, iar mandibula este împiedicată să se dezvolte către anterior. Desigur că suzetă este foarte utilă pentru confortul emoțional al copilului, iar încercarea de a renunță la folosirea ei trebuie făcută cu multă răbdare și blândețe, pentru a nu produce traume care să ducă la alte obiceiuri mai dăunătoare, precum sugerea degetului, ticuri nervoase, iritabilitate etc.”, recomandă doctor Mihaela Dan. Și obiceiul de a “ronțăi” tot timpul câte ceva este dăunător, fiind recomandată mai degrabă organizarea meselor, conform sfatului nutriționiștilor, în trei mese principale și două gustări. Bineînțeles, după masă este de preferat clătirea cu apă sau chiar periajul dentar, deoarece resturile alimentare rămase printre dinți fermentează și produc carii, iar sucurile carbogazoase, dar chiar și cele naturale, conțin acizi (acid citric din fructe, îndulcitori etc.), care scot calciul din dinți.

Atenție la primele simptome!

Părinții trebuie să fie atenți și la eventuale afecțiuni de tip ORL ale copilului (infecții, polipi, rinite alergice, deviație de sept etc.) care pot împiedica copilul să respire pe nas și este indicat să fie tratate încă din fază incipientă. „Desi pare paradoxal, respirația pe gură oxigenează mai prost organismul și predispune copilul la carii, prin simplul fapt că usucă dinții de salivă, care are un rol protector. Nu în ultimul rând, acest obicei poate duce la apariția înghesuirilor dentare și modificărilor oaselor maxilare, care au loc atunci când obrajii presează maxilarul superior dinspre lateral, buza superioară lasă incisivii liberi, iar aceștia se deplasează mult spre inainte”, atenționează dr Mihaela Dan.

 
 

Urmărește-ne pe Google News