Esofagul este portiunea din aparatul digestiv care face legatura intre gura si stomac. Dificultatile de a inghiti alimente sau durerile din zona pieptului pot fi simptomele aparitiei unei esofagite. In literatura de specialitate, se citeaza urmatoarele cauze ale inflamarii:
– refluxul sucului gastric; cel mai adesea, afectiunea se datoreaza intrarii sucului gastric, care are un caracter acid, in esofag. Tesutul interior al acestuia va fi „ars”;
– alte probleme digestive. In cazul in care, de pilda, persoana respectiva a varsat, poate avea loc fenomenul descris mai sus;
– medicamente; in cazul in care acestea includ in compozitie potasiul, ca aspirina, suplimentele de fier sau chinina;
– chemioterapie sau tratamente cu radiatii;
– infectii ale esofagului; destul de rare, acestea atesta probleme imunitare.
Simptomele includ durerile de piept, in zona din spatele sternului. Daca este vorba de refluxul sucului gastric, ele apar dupa mese sau atunci cand persoana respectiva sta intinsa. Pot fi constante sau intermitente.
Lor li se adauga dificultatile la inghitire, sub forma durerilor in momentul in care hrana porneste pe esofag sau senzatia ca mancarea se aglomereaza in spatele pieptului. Mai rar, pot avea loc si sangerari, vizibile daca persoana are si varsaturi sau in scaun.
Diagnosticul se pune pornind de la simptome si prin examinarea directa a esofagului, cu ajutorul unui endoscop. Este vorba de o minicamera video plasata la capatul unui cablu imbracat in plastic, camera care este inghitita de pacient. Cu ajutorul unui instrument miniatural se pot extrage si probe, care eventual sunt supuse unor analize de laborator.
Medicul specialist va putea efectua sau solicita si alte explorari, pentru a exclude alte posibile cauze ale durerilor de piept.
Odata diagnosticata o esofagita, ea va putea fi vindecata rapid. Cazurile mai severe sunt rezistente la unele tratamente, dar de regula ameliorarile se constata la cateva zile de la inceperea acestora.
Prognoza este in marea majoritate a cazurilor foarte buna. Vindecarea poate fi mai dificila doar la unele cazuri legate de refluxul de suc gastric.
Prevenire si tratament
Masurile curative depind de cauza
Refluxul sucului gastric poate fi prevenit prin renuntarea la fumat si/sau la alcool. Cafeaua sau bauturile racoritoare cu cafeina, ciocolata si mancarurile grase pot produce si ele acelasi fenomen. Medicamentele sub forma de comprimate (pastile) nu trebuie luate in pat, ci in picioare, cu o cantitate suficienta de apa.
Tratamentul depinde de cauza esofagitei. Exista medicamente care scad aciditatea gastrica, antibiotice specifice pentru diversele tipuri de infectii, eventual administrate intravenos din cauza dificultatilor de inghitire.
Cele de mai sus se asociaza cu o medicatie pentru usurarea simptomelor: anestezice locale, de consistenta unui lichid gros, care „captusesc” esofagul cu un strat protector.

 
 

Urmărește-ne pe Google News