El se numără printre zecile de soldați ucraineni pe care Germania îi antrenează pe simulatoare Leopard 2 și apoi pe tancurile propriu-zise în orașul Munster, pe cel mai mare teren de antrenament militar al său, înainte de a le trimite în Ucraina.

„Este esențial să folosim această armă modernă cu înțelepciune”, a declarat soldatul în vârstă de 57 de ani. „Va aduce un progres, iar noi vom câștiga în cele din urmă”, a precizat el.

Luna trecută, Germania a fost de acord să furnizeze Ucrainei aceste tancuri, considerate a fi unele dintre cele mai bune din arsenalul occidental, lăsând în urmă reticențele legate de trimiterea de armament greu pe care Kievul îl consideră crucial pentru a respinge invazia rusă, dar pe care Moscova îl consideră o provocare periculoasă.

Întrebat despre diferența dintre sistemele occidentale și cele sovietice, el a spus: „Vă puteți imagina că este ca diferența dintre un Mercedes și un Jiguli” – referindu-se la o mașină din epoca sovietică vândută sub marca Lada în Occident.

Versiunea de tancuri pe care Germania o va trimite, produsă de Krauss-Maffei Wegmann, cântărește peste 60 de tone, are un tun cu țeavă lisă de 120 mm și poate lovi ținte la o distanță de până la 4 kilometri.

Ministrul ucrainean de externe a anunțat luna trecută că se așteaptă să primească între 120 și 140 de tancuri occidentale într-un „prim val” de livrări din partea unei coaliții de 12 țări, inclusiv tancurile Leopard 2 de fabricație germană.

În total, Germania antrenează câteva sute de militari ucraineni în diverse aspecte ale războiului, ca parte a unui efort european de instruire a aproximativ 15.000 de soldați din țara condusă de Volodimir Zelenski.

Un alt soldat, care a fost instruit pe vehiculul de luptă Marder, a spus că sistemele occidentale nu sunt atât de diferite de cele ale vehiculelor de fabricație sovietică pe care ucrainenii le-au folosit până acum.

„Avem experiență cu sisteme similare de arme similare. (…) Logica este aceeași, uneori nici măcar nu avem nevoie de translatori pentru a-i înțelege pe instructori”, a declarat bărbatul de 33 de ani, care, la fel ca și colegul său, purta un fular tras pe față și ochelari militari cu tentă portocalie pentru a-și ascunde identitatea.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, s-a declarat impresionat de trupele ucrainene.

„Să vorbești despre război este diferit de a privi pe fețele unor oameni care (…) au venit aici direct de pe linia frontului și care se vor întoarce acolo cu tancurile, după ce își vor termina pregătirea”, le-a spus Pistorius reporterilor.

Soldații ucraineni se antrenează 12 ore pe zi, șase zile pe săptămână.

„Sunt foarte motivați și dornici de cunoaștere. (…) Ei știu că se vor întoarce pe linia frontului peste cinci săptămâni”, a declarat un locotenent-colonel german, care se ocupă de antrenamentul pe tancurile Leopard și care s-a prezentat sub numele de Peter.

Ambii soldați ucraineni urmează să se întoarcă în Ucraina până la sfârșitul lunii martie.

Întrebat despre modul în care face față fricii, bărbatul de 57 de ani a spus că trupele trebuie să se adapteze la ea.

„Frica? Da, tuturor le este frică. Dar este crucial cum îți gestionezi frica și cum să lupți în ciuda ei”, a spus el.

Foto: EPA

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News