De săptămâni sau chiar luni de zile, întreaga Europă privește cu îngrijorare spre zona de est, unde Rusia a mobilizat peste 100.000 de militari la granița ucraineană.

Este neclar ce anume intenționează Vladimir Putin să facă, dar în vreme ce Kremlinul a negat intenția de a invada țara vecină, puțini oficiali și comentatori au încredere în asigurările Moscovei.

Cert este că mobilizarea este atât de complexă, încât Putin ar mai avea nevoie de foarte puțin timp înainte de a da ordinul de atac, dacă așa dorește.

Influentul think-tank american Atlantic Council a adunat opiniile unor experți militari, pentru a înțelege care sunt indiciile ce ar putea anunța debutul unei invazii.

Atacuri cibernetice, manevre militare, evacuări ale non-combatanților

Belarus și Rusia au anunțat un exercițiu militar comun numit Allied Resolve 2022, lângă granița cu Ucraina. Acest tip de exercițiu poate avea două scopuri.

În primul rând, oferă Rusiei posibilitatea de a introduce, sub acest pretext, echipamente militare în regiune – dincolo de cele deja mobilizate în estul și sudul Ucrainei. Rusia a anunțat deja că a trimis în Belarus avioane Su-35 și sisteme de apărare anti-aeriană S-400 și Pantsir-S1.

În al doilea rând, exercițiul, care este programat pentru 10-20 februarie, oferă Moscovei oportunitatea de a derula un soi de repetiție pentru o misiune complexă.

Rezultate prezidenţiale Republica Moldova – Turul doi. Câte voturi au obținut Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo
Recomandări
Rezultate prezidenţiale Republica Moldova – Turul doi. Câte voturi au obținut Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo

Acest exercițiu este tipul de acțiune pe care aș vrea să o planific, dacă aș vrea să pregătesc o operațiune militară la scară largă, spune locotenent-colonelul din Forțele Aeriene ale SUA Tyson K. Wetzel, expert la Scowcroft Center.

Adițional, Rusia a mobilizat recent în regiune alte arme mijloace critice de luptă, inclusiv 36 de sisteme de rachete Iskander-K, cu rază medie de acțiune, dar și platforme pentru atacuri electronice, muniție, spitale de campanie.

Recent, site-urile ucrainene au fost ținta unor atacuri informatice executate de un grup de hackeri care are legătură cu serviciile secrete din Belarus. E foarte probabil că hackerii testau posibilitatea de a accesa sistemul informatic al Kievului și lăsau portițe în diferite rețele ce ar putea fi exploatate ulterior, în perioada care precedă invazia.

Un alt posibil semn de activitate militară iminentă ar fi evacuarea ambasadei Rusiei la Kiev, o mișcare anunțată de New York Times. Deși Moscvoa a negat raportul, e foarte posibil ca Rusia să fi început să își reducă prezența în Ucraina, în special printre non-combatanți. Așa cum chiar New York Times a explicat, mișcarea ar putea fi o pregătire pentru conflict sau propagandă, pentru creșterea tensiunii.

Cifrele din spatele alegerilor pentru desemnarea noului președinte al României: peste 22 de milioane de buletine tipărite și o sută de mii de ștampile
Recomandări
Cifrele din spatele alegerilor pentru desemnarea noului președinte al României: peste 22 de milioane de buletine tipărite și o sută de mii de ștampile

Între timp, decizii oficiale privind evacuarea unor angajați și/sau ai familiilor acestora au fost luate de către Marea Britanie și SUA.

De reținut că evacuarea non-combatanților este deseori una dintre ultimele mișcări înainte de un conflict.

Informațiile privind atacurile cibernetice din Norvegia și dronele detectate lângă centralele nucleare din Suedia sunt și ele îngrijorătoare. Deși nu s-a stabilit o legătură între aceste evenimente și criza din Ucraina, este posibil ca aceste acțiuni să fie parte a războiului hibrid al Rusiei împotriva aliaților occidentali.

În concluzie, în vreme ce nu știm dacă Putin a decis să pornească o ofensivă militară în Ucraina, cu siguranță el a pregătit terenul pentru așa ceva, spune Tyson K. Wetzel.

Mișcarea rezerviștilor

Rusia are în jur de un milion de militari activi și 250.000 de rezerviști. Armata sa are însă în jur de 280.000 de militari. Ucraina are și ea cam 250.000 de militari activi și 250.000 de rezerviști. În jur de 180.000 de militari activi sunt acum în armată.

Ținând cont de mărimea relativă a celor două armate, Rusia va avea nevoie să își cheme rezerviștii dacă se gândește serios să invadeze și să ocupe Ucraina. Însă acest lucru va avea un impact economic și va genera nemulțumire publică, de aceea decizia va fi luată numai dacă situația devină serioasă.

Regele Felipe și regina Letizia, sub o ploaie de noroi și obiecte aruncate de mulțimea furioasă, lângă Valencia: „Asasinilor! Asasinilor!”
Recomandări
Regele Felipe și regina Letizia, sub o ploaie de noroi și obiecte aruncate de mulțimea furioasă, lângă Valencia: „Asasinilor! Asasinilor!”

Există unele informații că acest lucru se întâmplă deja în Rusia, dar ar putea fi vorba despre dezinformări deliberate, cu scopul de a da impresia că un atac este iminent, spune colonelul american John B. Barranco, expert la Scowcroft Center.

Mișcarea navelor amfibii din Marea Baltică în Marea Neagră nu prea are sens din punct de vedere militar, decât dacă nu cumva Rusia vrea să convingă NATO că are de gând să invadeze. Ar fi mult mai simplu și mai greu de detectat să își mute forțele de la bordul acestor nave pe teritoriul țării, cu trenul, decât să călătorească prin Canalul Mânecii, Strâmtoarea Gibraltar și Bosfor, toate controlate de aliați NATO.

Asalturile de pe mare sunt complicate și costisitoare, iar Rusia nu a folosit o astfel de operațiune până acum. Ținând cont de lunga graniță terestră cu Ucraina, nici nu ar avea de ce.

Apoi, Rusia știe că în ciuda forțelor sale superioare, Ucraina reprezintă totuși un adversar important. Și totuși, în loc să se angajeze într-o mobilizare militară tăcută, pentru a beneficia de elementul surpriză, ea anunță practic pe toată lumea – indirect – că este gata de o ofensivă militară în mijlocul iernii.

Indiciile sugerează că Putin se va abține de la o invazie la scară largă și va folosi mai degrabă provocările pentru a încerca să divizeze aliații, spune Barranco.

Condițiile meteo

Rusia are nevoie de condiții meteo favorabile pentru a-și mișca blindatele grele, de aceea ar trebui să aflăm dacă pământul este înghețat și dacă temperaturile sub zero vor fi valabile pentru o perioadă lungă de timp.

Condițiile nu sunt neapărat bune pentru un atac terestru al Rusiei, iar perioada rămasă până în martie, când vremea se va încălzi, este relativ mică. Terenul nu este complet înghețat, din cauza iernii calde. Chiar dacă îngheață în viitorul apropiat, asta le oferă rușilor doar o lună sau două până în martie, spune colonelul Armatei SUA Benjamin G. Johnson, expert la Scowcroft Center.

Când temperaturile vor crește, blindatele și celelalte echipamente grele se vor mișca mult mai greu, ceea ce înseamnă că campania va fi mai riscantă.

Apoi, nu există dovezi că Rusia a făcut ultimele pregătiri medicale pentru o invazie terestră. Dacă intenționează să atace Ucraina cu forță masivă, un indicator ar trebui să fie prezența unei cantități mari de echipament medical și a unui număr de spitale de campanie.

Au existat informații privind mobilizarea unor spitale de campanie, dar ar trebuie să fie clar că acestea sunt echipate și au suficienți oameni la post, spune Johnson.

Apele din zona Odesei

Portul ucrainean Odesa este un punct strategic a cărui importanță este depășită doar de Kiev. Rusia ar putea încerca să impună o blocadă asupra Odesei la debutul unui conflict și să mențină această poziție până când forțele sale terestre vor prelua controlul asupra orașului.

Incursiunile navale ruse în apele teritoriale ucrainene de lângă Odesa ar putea fi un semn al intenției Moscovei de a escalda conflictul. Dacă Rusia poate controla Odesa, asta ar tăia accesul Ucrainei de la orice linii maritime, spune comandorul Marinei SUA Daniel Vardiman.

Adițional, dacă Rusia ar controla Odesa sau alt port al Ucrainei, forțele sale amfibii ar putea muta personal și echipament mai aproape de liniile frontului.

Întrebarea rămâne, spune comandorul: a pierdut Putin elementul surpriză sau măsurile sale constitue de fapt o încercare de a-l menține?

Orice strateg militar știe cât de important este elementul surpriză pentru succesul unei operațiuni. Iar Rusia nu mai are așa ceva în acest moment.

Există însă și un alt fel de a vedea lucrurile, spune expertul. Dacă Moscova nu atacă de data aceasta, vor mai trimite SUA și Europa ajutor Kievului în viitor, în cazul unor alte mobilizări militare rusești? Sau vor fi mai relaxate și vor cădea în capcana Rusiei? Dacă asta se întâmplă, atunci Moscova ar putea folosi elementul surpriză în viitor.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Coșmar pe centura Bucureștiului, trăit de o familie. Câțiva indivizi au încercat să-i jefuiască, dar șoferul i-a pus pe fugă
Știrileprotv.ro
Coșmar pe centura Bucureștiului, trăit de o familie. Câțiva indivizi au încercat să-i jefuiască, dar șoferul i-a pus pe fugă
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
Viva.ro
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Libertateapentrufemei.ro
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Alegeri Republica Moldova, rezultate parțiale. Maia Sandu îl învinge pe Alexandr Stoianoglo. Update
FANATIK.RO
Alegeri Republica Moldova, rezultate parțiale. Maia Sandu îl învinge pe Alexandr Stoianoglo. Update
Obiceiurile bizare pe care le are Sorana Cîrstea: „Îmi aduc multă fericire”
GSP.RO
Obiceiurile bizare pe care le are Sorana Cîrstea: „Îmi aduc multă fericire”
Cele 4 zodii care renasc din propria cenușă în 2025. Roata norocului se învârte numai pentru ele, apar bani mulți, relocări în străinătate și câștiguri financiare
FANATIK.RO
Cele 4 zodii care renasc din propria cenușă în 2025. Roata norocului se învârte numai pentru ele, apar bani mulți, relocări în străinătate și câștiguri financiare
Imagini din casa 'bântuită' pe care Oana Zăvoranu a pierdut-o în instanță. 'Se aud voci, suspine, oftături. Se deschid uși închise cu clanța'
Unica.ro
Imagini din casa 'bântuită' pe care Oana Zăvoranu a pierdut-o în instanță. 'Se aud voci, suspine, oftături. Se deschid uși închise cu clanța'
Cheltuielile vilei lui Iohannis. Guvernul a desecretizat documentele
Financiarul.ro
Cheltuielile vilei lui Iohannis. Guvernul a desecretizat documentele
Șoc termic în aproape toată țara, temperaturile au scăzut chiar și cu 16 grade. Anunțul meteorologilor
Observatornews.ro
Șoc termic în aproape toată țara, temperaturile au scăzut chiar și cu 16 grade. Anunțul meteorologilor
Horoscop 4 noiembrie 2024. Leii încep o perioadă de înflorire pe toate planurile, doar ceea ce nu vor nu le va reuși deloc
HOROSCOP
Horoscop 4 noiembrie 2024. Leii încep o perioadă de înflorire pe toate planurile, doar ceea ce nu vor nu le va reuși deloc

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI