Numărul țărilor spre care românii pot să călătorească începând cu 15 iunie a crescut substanțial, odată cu încetinirea epidemiei COVID în Europa, iar unii operatori aerieni au început deja să reia zborurile către aceste destinații.
Situația este valabilă și în restul Europei sau în SUA, unde, spre exemplu, numărul pasagerilor aerieni a depășit jumătate de milion în urmă cu doar câteva zile – pentru prima dată din martie și până acum.
Dar cum este mai sigur să călătorim dacă vrem să plecăm în vacanță, să ne vizităm familia sau prietenii sau să mergem într-o deplasare care are legătură cu jobul nostru: cu avionul sau cu autoturismul personal? Răspunsul este unul complex.
”Riscurile călătoriei depind mai degrabă de alegerile personale ale celui care călătorește decât de mijlocul de transport”, spune pentru CNN doctorul Daniel Griffin, specialist în boli infecțioase la Columbia University Medical Center.
Pauzele de masă sau de toaletă, popasurile la un hotel ne expun la mai multe riscuri în cazul călătoriilor lungi cu mașina.
Zborul cu avionul are însă propriile probleme.
”Deși aerul în avion este filtrat, igiena celorlalți pasageri și felul în care poartă masca ar putea lăsa de dorit”, spune Griffin.
Beneficiile condusului
Doctorul William Schaffner, specialist în boli infecțioase la Vanderbilt University School of Medicine, crede că o călătorie cu mașina personală este mai sigură.
Atunci când conduci, ai mai mult control asupra mediului înconjurător și asupra oamenilor, așa că aș spune că e mai sigur să conduci în prezent.
William Schaffner, medic specialist în boli infecțioase:
Chiar și cu toaletele și pauzele de masă, ”poți controla felul în care interacționezi cu alți oameni mult mai bine decât ai putea să o faci într-un avion. În vreme ce, evident, oricât de puțin timp ai petrece în avion, vei fi într-un mediu închis, cu alți oameni, care ar putea să nu poarte mască”, spune Schaffner.
Dar tot Schaffner spune că dacă ar fi nevoit să călătorească pe distanțe lungi, ar alege avionul.
Avionul sau mașina? Studiu de caz
Pentru James Armstrong, un american din San Diego, California, decizia pe care a trebuit să o ia pentru a ajunge în West Virginia, unde studiază fiica sa, nu a fost una simplă.
”E mai sigur să iei patru zboruri, care durează câte șapte ore fiecare, cu câte 200 de pasageri, sau e mai simplu să mergi cu mașina și să dormi la trei hoteluri diferite în trei state diferite, plus toate opririle la restaurante pe drum?”, s-a întrebat americanul.
În cele din urmă, el și familia sa au ales să zboare. Din motive practice.
O vacanță de două săptămâni pentru o călătorie cu mașina era imposibilă. Și nici nu era convins că interacțiunea cu oamenii în acest timp va fi mai sigură.
Așa cum a observat Armstrong, regula purtării măștii nu era foarte bine aplicată în aeroporturi sau în timpul zborurilor. Unul dintre avioane era mai gol, dar pasagerii erau îngrămădiți pe locurile din față. Concluzia: distanțarea socială și regula purtării măștii sunt aplicate în mod inegal în avioane și aeroporturi.
Când sunt pregătiți epidemiologii să zboare?
În urmă cu o săptămână, peste 500 de epidemiologi americani s-au pronunțat, pentru New York Times, cu privire la riscurile pe care ar fi dispuși să și le ia în privința zborului cu avionul.
Opiniile lor, personale și adaptate situației din regiunea în care locuiesc, au fost destul de diferite.
Cei mai mulți au spus că ar fi dispuși să se urce într-un avion abia peste un an, dar destui s-au arătat gata de a zbura chiar acum, în timpul verii sau mai la toamnă, așa cum arată graficul de mai jos.
Ce măsuri de siguranță să luăm când zburăm sau conducem?
În orice caz, purtarea măștii atunci când suntem în apropierea altor oameni, în aeroport, la un restaurant, în magazin, reduce riscurile.
Mâncatul și băutul în avion ridică gradul de risc, dacă stăm în apropierea altor oameni din afara cercului nostru apropiat.
Cu cât stăm mai mult lângă oameni fără mască, cu atât este mai riscant. Prin urmare, poate ar fi mai bine să ne ținem masca pe față și să evităm băututile. Evident, fără să ne deshidratăm.
William Schaffner, medic specialist în boli infecțioase:
Griffin este de acord că mâncatul și băutul în avion ridică riscurile.
”Când oamenii mănâncă în avion, tind să își atingă măștile, să își descopere nasul și gura și să se expună pericolului”, spune el.
Evident, reducerea interacțiunilor cu oamenii este cea mai sigură. De aceea, este recomandat check-in-ul online.
Igiena este importantă, așa că cel mai bine este să ne spălăm mâinile frecvent și să dezinfectăm suprafețele pe cât posibil.