Fraza-cheie spune că cetăţenii români cu domiciliul în străinătate trebuie luaţi în calcul la stabilirea cvorumului. Fraza, care apare într-o decizie din 2 august publicată pe site-ul CCR, nu apărea însă în Monitorul Oficial în care fusese publicată respectiva decizie. La momentul sesizarii acestei inadvertenţe, CCR a calificat-o drept „eroare materială”.

Mai precis, această decizie înseamnă că odată luaţi în calcul cetăţenii români cu domiciliul în străintate la stabilirea cvorumului, pragul necesar validării referendumului urcă şi mai mult.

De ce a fost publicată această rectificare?

Legea privind alegerea preşedintelui se referă la toţi cetăţenii cu drept de vot, adică inclusiv la cetăţenii români cu domiciliul în străinătate. Ori, Curtea spune limpede în motivarea de mai sus că la referendumul pentru demiterea preşedintelui sunt aplicabile aceste dispoziţii legale, nu cele ale legii privind alegerea senatorilor şi deputaţilor.

În acea lege, listele electorale permanente nu îi cuprind şi pe cetăţenii români cu domiciliul în străinătate. Aceştia au fost scoşi de Guvernul Tăriceanu în 2008 şi trimişi pe listele suplimentare, potrivit hotnews.ro.

 
 

Urmărește-ne pe Google News