Gravidele, interzis la telefoane

Radiaţiile emise de mobile nu numai că favorizează apariţia cancerului şi a tumorilor, dar au efecte negative şi asupra funcţiei cognitive a creierului, pentru că telefonul e ţinut la ureche în zona lobilor temporali. “Se recomandă evitarea folosirii telefonului mobil de către persoanele cu vârste mai mici de 14 ani şi de către femeile însărcinate. În timpul nopţii, nu lăsaţi telefonul mobil la capul patului, întrucât sigur va influenţa structurile nervoase. Undele electromagnetice de frecvenţă joasă sunt extrem de periculoase, întrucât cresc riscul apariţiei de tumori cerebrale”, a explicat pentru Libertatea prof. dr. Vlad Ciurea (foto), şeful Clinicii de Neurochirurgie de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar- Arseni, din Bucureşti.

Aşa ne putem apăra de radiaţii

Cum nu puteţi renunţa la celulare de tot, Libertatea vă dă azi câteva sfaturi menite să vă protejeze:
• folosiţi hands-free-uri, care pot fi găsite uşor în comerţ, pentru toate tipurile de telefon. Hands-free-urile pot fi cu fir sau fără fir şi indiferent de tipul lor au darul de a vă ţine departe de radiaţiile emise de mobil;
• comunicaţi, pe cât de des posibil, prin mesaje scrise, chiar dacă acestea costă mai mult decât convorbirea. Până la urmă, sănătatea este mai importantă decât banii;
• nu dormiţi cu mobilul la capul patului chiar dacă aveţi tendinţa de a-l folosi pe post de deşteptător;
• nu îl ţineţi în buzunarul de la piept, deoarece radiaţiile pot afecta zona inimii; 4 dacă nu aveţi hands-free, vorbiţi pe speaker;
• încercaţi să nu vorbiţi mai mult de două minute, cu cât discutaţi mai mult, cu atât sunteţi mai expuşi la radiaţii;
• nu ţineţi telefonul la ureche în timp ce aşteptaţi să vă răspundă persoana apelată, deoarece în momentul acela telefonul emite cel mai puternic semnal;
• încercaţi să ţineţi telefonul cât mai departe de corp. Dacă îl ţineţi la 5 cm distanţă de cap în timp ce vorbiţi, reduceţi radiaţiile electromagnetice cu 75%.
• ţineţi noaptea telefonul închis;
• daţi telefoane doar când aveţi semnal puternic. Mobilele îşi cresc automat puterea atunci când semnalul este slab şi vă expun şi mai mult radiaţiilor electromagnetice.
Mobilele ar putea fi interzise în şcoli
Recent, un comitet al Consiliului Europei a recomandat interzicerea folosirii telefoanelor mobile şi a dispozitivelor fără fir în şcoli, de către copii. Această avertizare ar putea fi introdusă într-o directivă europeană ce va deveni obligatorie în toate statele membre. Iată ce spun elevii:

Ce spun cititorii: «Sunt alte lucruri mai rele în jurul nostru»


Andreea Dinu, 18 ani: “Bine că am terminat şi nu am prins această măsură! Nu de puţine ori părinţii m-au sunat când a fost nevoie să vorbim ceva serios, iar eu eram la şcoală. Mă sunau în pauză întotdeauna. Normal că puteau să sune la secretariat şi să îmi trimită un mesaj, însă telefonul mobil rămâne cel mai rapid mod de a contacta pe cineva”.
Sabina Sabău, 18 ani: “Mi se pare normal să nu ai voie să vorbeşti în timpul orelor, însă în pauză nu cred că deranjezi pe cineva dacă vorbeşti la telefonul mobil. Aştept să văd ce se va hotărî, însă nu mi se pare corect. Pot apărea urgenţe, cum ar fi să am nevoie de ambulanţă. Fie mă sună părinţii, fie colegii. Sunt diverse situaţii în care e nevoie să poţi comunica”.
Alex Roşu, 18 ani: “Sper să fie vorba de utilizarea telefonului mobil în timpul orelor. În pauză nu îmi dau seama pe cine deranjez dacă vorbesc la telefon sau dacă intru pe internet de pe mobil. Nu cred că-i o măsură corectă pentru tineri. Până la urmă, telefonul mobil e folosit pentru a comunica. Pot apărea diferite situaţii sau urgenţe când mobilul este util”.

Avem peste 24 de milioane de telefoane

Numărul de aparate active ale serviciilor de telefonie mobilă din România este de 24,6 milioane, se arată într- un raport al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii. Durata medie a unei convorbiri este de 2 minute şi 12 secunde, iar numărul mediu lunar de mesaje trimise de o persoană este de 27.

Există aparate care protejează de radiaţiile nocive

În România există de mai multă vreme preocupări privind lupta cu efectele negative ale tehnologiilor moderne. Anul trecut, generalul Emil Străinu a primit mai multe premii internaţionale de inventică pentru un aparat care protejează organismul împotriva radiaţiilor nocive, inclusiv cele ale telefoanelor mobile.
Generalul Emil Străinu ne prezintă aparatul care îl protejează de radiaţii →

Dispozitivul se numeşte “Super ELFI”, a fost brevetat la OSIM şi a primit trei medalii de aur la un salon de inventică desfăşurat anul trecut la Sevastopol, în Ucraina, şi o medalie de aur la “Tesla Fest – 2010”, care a avut loc la Novi Sad, în Serbia.

 
 

Urmărește-ne pe Google News