Generalul Mark Milley, șeful Statului Major Interarme al SUA, a admis că este „posibil” ca SUA să încerce să se coordoneze cu talibanii pentru a lupta împotriva grupărilor teroriste din Afganistan, în special împotriva afiliaților Statului Islamic.
Felul în care va arăta relația SUA cu noul regim taliban de la Kabul rămâne încă să fie determinat în viitor, acum că războiul s-a terminat.
Un lucru știut este că comandanții militari americani s-au coordonat zilnic cu liderii talibani în timpul evacuărilor din capitala afgană, din ultimele săptămâni. Dar acest lucru, scrie The Guardian, a fost o chestiune de conveniență, pentru ambele părți.
Situația a fost explicată chiar de Milley: „Într-un război faci ceea ce trebuie pentru a reduce riscul la adresa misiunii, nu neapărat ceea ce vrei să faci”.
Comentariile generalului SUA au fost făcute miercuri, la o conferință de presă la Pentagon, alături de secretarul Apărării Lloyd Austin.
Milley a spus despre talibani că sunt „necruțători”. „Dacă sau nu se vor schimba, asta rămâne de văzut”, a adăugat el.
Secretarul Apărării, mai precaut
Austin a fost cel puțin la fel de sceptic precum Milley, în privința unei eventuale relații, bazate pe coordonarea din ultimele săptămâni. „Nu aș face niciun salt logic către chestiuni mai mari”, a spus secretarul Apărării.
Armata SUA a înlăturat regimul talibanilor de la putere în toamna lui 2001 și a luptat împotriva acestora timp de 19 ani, după acest moment.
Recent, prezența diplomatică americană din Kabul s-a mutat în Doha, Qatar. Președintele Joe Biden a subliniat în mai multe rânduri că talibanii sunt inamici declarați ai ISIS-K, gruparea locală afiliată Statului Islamic, sugerând astfel un interes comun cu SUA.
Biden a promis că va monitoriza și pedepsi ISIS-K, în semn de răspuns la atacul terorist de săptămâna trecută din Kabul, care a ucis mai bine de 150 de afgani și 13 militari americani.
Sâmbătă, SUA au executat un atac cu dronă care ar fi ucis doi presupuși membri ai ISIS-K, care plănuiau un nou atac. Surse locale au spus că raidul a ucis și mai mulți civili, inclusiv copii.
Marți, Biden a amenințat din nou ISIS-K: „Nu am terminat cu voi”.
Întâlniri precedente cu talibanii
Însă monitorizarea și atacarea acestei grupări teroriste vor fi mai dificile, în condițiile în care SUA nu mai au militari pe teren și nici un guvern aliat care să îi ajute cu informațiile.
Milley a stabilit deja o legătură cu liderii talibani. În 2020, el s-a întâlnit de două ori cu ei, pentru a-i convinge să reducă atacurile asupra guvernului susținut de americani de la Kabul.
Dacă aceste relații vor fi cultivate în continuare, este neclar. Biden, spun comentatorii internaționali, este nesigur deocamdată în acestă privință.
El l-a însărcinat pe secretarul de stat Antony Blinken cu coordonarea cu partenerii internaționali, cu scopul de a-i presa pe talibani să își respecte promisiunile privind permiterea evacuării pentru cei care doresc încă să plece din Afganistan.