În filmul danez Druk, tradus – „Another Round”, actor principal este Mads Mikkelsen, cunoscut, printre altele, și pentru rolul lui Hannibal Lecter din serialul cu același nume. Trecut de 40 de ani, Martin (Mads Mikkelsen) apare la aniversarea unui coleg profesor în exact același loc în care se afla de mai bine de 10 ani, lipsit acum însă de prospețimea și de energia din urmă cu un deceniu.
După o beție cruntă, cei patru profesori ai liceului din Copenhaga pun la cale un studiu experimental. Ei pornesc de la teoria unui psihiatru norvegian, Finn Skårderud, care spune că toți oamenii sunt născuți cu o deficiență în ceea ce privește nivelul alcoolului în sânge de până la 0,05 la mie. Odată atins și păstrat acel nivel zilnic, oamenii ar fi mai creativi, curajoși și inspirați în activitățile lor de zi cu zi.
Așa că cei patru profesori, de psihologie, muzică, istorie și sport, încep să bea zilnic și folosesc etilotestul pentru a păstra nivelul alcoolemiei în jurul a 0,05 la mie. Aceasta este partea asumată ca fiind „științifică” a personajelor din filmul câștigător la Oscar 2021. Filmul explorează însă în mai multe fațete ale experimentului care le afectează viața de zi cu zi, odată ce profesorii ating 1,8 la mie alcool în sânge: depresie, vinovăție, dorința de a trăi și a iubi.
Libertatea a vorbit cu doi medici psihiatri, specializați în adicții, pentru a vedea dacă un astfel de experiment ar putea sta în picioare. Concluzia este că riscurile sunt cu mult mai mari decât orice fel de beneficii nedovedite științific: dincolo de o stare de euforie temporară, alcoolul duce către depresie, dependență și are efecte dovedite asupra corpului pe termen mediu și lung, chiar consumat în cantități moderate.
„Alcoolul atacă fără discriminare”
Dr. Ovidiu Alexinschi, medic psihiatru, specialist în probleme de dependență de alcool, a explicat pentru Libertatea că premisa filmului, deși una interesantă, nu este validată din punct de vedere științific. Specialistul spune că alcoolul produce daune cuantificabile, în special la nivelul creierului, fapt dovedit de imagistica de înaltă performanță.
„Sunt unele studii – dar o bună parte dintre ele trebuie privite cu rezervă, fiindcă sunt încurajate de industria producătoare – care arată că anumite cantități mici de alcool ar aduce beneficii, în special în zona cardioprotectoare. Sunt alte studii validate științific care arată că vinul roșu, consumat în cantități mici, aduce într-adevăr un cadru protector, chiar și epidemiologic e un fapt constatat”, a explicat dr. Ovidiu Alexinschi.
Acesta spune însă că toate studiile realizate la nivel mondial, validate de către Organizația Mondială a Sănătății, arată că peste două unități de alcool la bărbați și o unitate la femei crește foarte mult riscul pe toate palierele: probleme neurologice, cardiace, renale, hepatice.
„Alcoolul atacă fără discriminare acolo unde găsește punctul slab”, explică medicul.
Cât ar trebui să bem
O unitate de alcool are, conform acestuia, între 10 și 12 grame de alcool pur, în funcție de sistemul de referință. Spre comparație, o bere de 500 de mililitri cu 5% tărie are 25 de grame de alcool pur. Ținând cont de faptul că ficatul metabolizează cam 10-12 grame de alcool pe oră, pentru a nu depăși cele două unități recomandate ar trebui ca o persoană să bea cam o bere la două ore.
„Dacă ar fi să găsim o explicație științifică, ar fi aceea că, în cantități mici, alcoolul dă o stare de euforie, dar după ce se depășește cantitatea respectivă intră efectul sedativ și deprimant al sistemului nervos central. Și ca să păstrezi un anumit nivel al alcoolemiei ar trebui să bei, să te oprești, să metabolizezi, să urmărești continuu, ceea ce e aproape imposibil. Și, mai grav, așa se formează obiceiurile la nivelul creierului și riști să ajungi în final alcoolic”, a completat dr. Ovidiu Alexinschi.
Există o teorie similară, dar vizează substanțele psihedelice
Dr. Eugen Hriscu, psihiatru specializat în adicții la clinica ALIAT, spune că nu există studii științifice serioase în sensul dat de filmul „Another Round”, dar că există ideea de microdozare în literatura științifică, în ultimii zece ani.
Medicul o descrie ca fiind o adevărată mișcare și se referă la microdozarea cu substanțe psihedelice, cantități mici de LSD sau psilocibină (substanța activă din ciupercile halucinogene), pentru îmbunătățire a dispoziției și creștere a creativității.
Aceasta este o teorie ancorată științific și există studii serioase aflate în desfășurare. Nu știam de această teorie legată de alcool, dar recomandarea specialiștilor este ca orice consum de alcool să nu fie zilnic, pentru că este determinat ca fiind toxic pentru organism, mai ales hepatic, fiind o substanță care deshidratează.
dr. Eugen Hriscu:
Psihiatrul a explicat că unele dintre modelele de persoane care au luat decizii importante sub influența alcoolului, prezentate în film, sunt mai degrabă contra-exemple. El explică faptul că o persoană care ajunge să fie dependentă de alcool are nevoie să consume alcool ca să funcționeze normal, fiindcă altfel intră în sevraj și se simte rău.
„Dar ei consumă alcool ca să poată funcționa, pentru că altfel este complet disfuncțional. Este o diferență între o îmbunătățire și a consuma alcool doar pentru a funcționa. Asta se întâmplă și la dependența de heroină, fără aceasta intervine sevrajul”, a spus medicul.
„E ca și cum ai crede că Pământul este plat”
Într-un articol publicat de VICE, Elliott Bird, conferențiar specializat în psihologie la Anglia Ruskin University, spune că datele folosite pentru teoria psihiatrilor din Norvegia provin din unele studii pe animale care nu au fundament pe oameni.
El argumentează că, mai ales în cazul din film, bărbații cu vârsta cuprinsă între 35 și 60 de ani sunt cei mai afectați de consumul continuu de alcool.
„A folosi aceste date pentru a sprijini o teorie care spune că oamenii s-au născut cu o deficiență de alcool nu este foarte departe de a crede că Pământul este plat. Trebuie scos în evidență că orice nivel al alcoolului în sânge dincolo de 0,02 la mie are consecințe negative care pot produce stricăciuni ireparabile”, a spus Elliott Bird pentru VICE.