Potrivit cercetătorului MRC, colaboratorul academic al Libertatea pentru alegerile prezidențiale, o răsturnare de situație în turul al doilea nu ar fi „chiar de neauzit”, deși, „de obicei aceasta se produce atunci când diferența dintre cei doi candidați ar fi mai mică”.
„S-a întâmplat de trei ori – cu Ion Iliescu și Emil Constantinescu, cu Traian Băsescu și Adrian Năstase, și cu Klaus Iohannis și Victor Ponta. Și atunci am avut pentru prima oară ideea, înainte de turul doi, să ne uităm la alte alegeri din Europa și să vedem cât de des se întâmplă se se răstoarne situația în turul doi. Și chiar s-a întâmplat. Doar că atunci, în 2014, diferența era mai mică între Victor Ponta și Klaus Iohannis și mai era și aspectul că niciunul dintre ei nu era președintele în funcție”, a declarat Raluca Toma.
„Ne-am uitat cât de des se întâmplă să piardă un președinte, iar acesta lucru se întâmplă foarte rar, în 30% din cazuri, și asta, de obicei, când el se retrage din cursă”, a mai spus cercetătorul MRC.
Cu toate acestea, Toma a precizat că o răsturnare de situație în turul doi al alegerilor „nu pare foarte probabil, dar nici imposibil”.
Citește analiza integral aici: Poate fi răsturnat un avantaj de 13 puncte în turul doi al alegerilor prezidențiale? Ce arată analiza a 88 de alegeri prezidențiale din Europa