Într-o societate patriarhală, ancorată în tradiţionalism, în care mulţi români cred că singurul rol al femeii este legat de cratiţă şi de creşterea copiilor, Elena Udrea s-a declarat, ieri, pregătită să devină prima preşedintă a românilor.
La fel a spus însă, în urmă cu o săptămână, şi democrat-liberala Monica Macovei, când şi-a anunţat intenţia de a candida la Cotroceni. Dar cetăţenii nu par, cel puţin deocamdată, pregătiţi să voteze o femeie pentru cea mai importantă funcţie din stat.
Drept dovadă stau alegerile prezidenţiale din 2000, în care Graziela Bârlă, prima urmaşă a Evei înscrisă în cursa pentru Cotroceni, a obţinut doar 61.455 (0,55%) din voturile exprimate. În aceste condiţii, nu e de mirare că nimeni nu-i acordă prea multe şanse fostelor doamne ministru.
În cazul lui Udrea, nici măcar unii colegi de partid, care sunt convinşi că o candidatură a celei mai cunoscute blonde din politica românească reprezintă o gafă de proporţii cu efecte devastatoare pentru partid. Cel mai vehement reprezentant al acestui grup este Cristian Preda.
“Doamnele respective nu au nici o şansă să îi ia faţa candidatului dreptei unite, Klaus Iohannis. România nu este pregătită pentru a avea un preşedinte femeie, fie chiar Elena Udrea. Cred că nu vor lua foarte multe voturi nici de la reprezentantele sexului frumos”, a declarat senatorul ACL Gigi Chiru (foto).
Au şi susţinători în Parlament
Dovezile de neîncredere o lasă însă rece pe Udrea, care susţine că îl poate învinge pe Victor Ponta în competiţia pentru Cotroceni şi că e pregătită să-şi asume candidatura la Preşedinţie.
La rândul ei, Monica Macovei a spus, la anunţarea candidaturii, că a luat decizia de a candida la prezidenţiale pentru că nici un candidat de dreapta nu o convinge să-l voteze şi pentru că vrea ca “toţi hoţii şi corupţii care fură din banul public să meargă la închisoare”.
Indiferent de rezultat, la aceste alegeri, România bifează o premieră: înscrierea a două doamne în cursa pentru Cotroceni.