Merkel a promis ajutor financiar rapid după ce a vizitat una dintre zonele cele mai afectate de precipitațiile-record și de inundațiile care au ucis cel puțin 157 de oameni doar în Germania în ultimele zile, în cel mai grav dezastru natural din țară din ultimele șase decenii.
Numărul deceselor cauzate de inundații în vestul Europei a crescut la 184, iar vremea extremă a lovit duminică și un district din landul german Bavaria.
„Este terifiant”, le-a spus ea locuitorilor orașului Adenau din statul Renania-Palatinat. „Limba germană abia poate descrie devastarea care a avut loc”.
Problemele au continuat duminică, când un district din Bavaria, sudul Germaniei, a fost lovit de inundații, iar cel puțin o persoană a fost ucisă de ape.
Drumurile au fost transformate în râuri, iar unele vehicule au fost înghițite în districtul bavarez Berchtesgadener. Sute de salvatori caută supraviețuitori în districtul care se învecinează cu Austria.
„Nu am fost pregătiți pentru acest lucru”, a declarat administratorul districtului Bernhard Kern, adăugând că situația s-a deteriorat „drastic” sâmbătă târziu, lăsând puțin timp pentru ca serviciile de urgență să acționeze.
Aproximativ 110 persoane au fost ucise în districtul Ahrweiler, la sud de Köln. Se așteaptă ca mai multe cadavre să fie găsite acolo, pe măsură ce apele se retrag, spun polițiștii.
Inundațiile, care au început miercuri, au afectat în principal statele germane Renania-Palatinat, Renania de Nord-Westfalia, precum și părți din Belgia. Comunități întregi au rămas izolate, fără curent electric sau la rețelele de telecomunicații.
Sute de persoane sunt date dispărute. Dezastrul provocat de inundaţiile din Germania şi Belgia este vizibil din satelit.
Intensitatea și amploarea inundațiilor din Germania i-a șocat și pe experții climatici, care nu se așteptau ca recordurile de precipitații să fie depășite așa de mult și într-o regiune așa de mare.
Situația în restul Europei
În Belgia, care a declarat marți drept zi națională de doliu, nivelurile apei au scăzut duminică și au permis demararea operațiunii de curățare. Armata a fost trimisă în orașul estic Pepinster, unde s-au prăbușit numeroase clădiri, pentru a căuta alte victime.
Zeci de mii de oameni au rămas fără electricitate, iar autoritățile belgiene au declarat că furnizarea de apă potabilă curată este, de asemenea, o mare problemă.
Serviciile de urgență din Olanda au declarat că situația s-a stabilizat oarecum în partea de sud a provinciei Limburg, unde zeci de mii de persoane au fost evacuate în ultimele zile, dar partea de nord este încă în alertă.
În sudul Limburgului, autoritățile sunt încă îngrijorate de siguranța infrastructurii de circulație, cum ar fi drumurile și podurile lovite de inundații.
Olanda a raportat până acum doar pagube materiale cauzate de inundații, fără persoane decedate sau dispărute.
În Hallein, un oraș austriac în apropiere de Salzburg, inundațiile au lovit centrul orașului sâmbătă seara, în timp ce râul Kothbach a ieșit din matcă, dar nu au fost raportate persoane rănite.
Multe zone din provincia Salzburg, dar și provinciile învecinate, rămân în alertă, iar ploile vor continua duminica. Provincia Tirolul de Vest a raportat că nivelurile apei în unele zone au fost la valori maxime nemaiîntâlnite de mai bine de 30 de ani.
O parte din Elveția a rămas în alertă de inundații, deși amenințarea reprezentată de lacul Lucerna și râul Aare din Berna s-a diminuat.