Cele 95 de miliarde de dolari solicitate de liderul democrat Joe Biden pentru Ucraina, Israel şi alţi aliaţi ai Statelor Unite au fost aprobate de Senat, dar preşedintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul Mike Johnson, blochează de câteva săptămâni supunerea proiectului la vot, reamintește Reuters.

Pompeo, fost membru al Camerei Reprezentanţilor, a publicat luni o scrisoare deschisă în care îl „încurajează” pe Johnson să pună proiectul pe ordinea de zi.

„Niciuna dintre provocările noastre interne nu va fi îmbunătățită prin abandonarea aliaților în acest moment de mare nevoie. Statele Unite rămân o națiune indispensabilă. Este timpul să alegem în fața „inamicilor lumii libere”, a transmis fostul oficial de rang înalt din administrația Trump în această scrisoare deschisă redactată împreună cu John Walter, preşedintele Institutului Hudson, un centru de reflecție cu sediul la Washington.

Pompeo și Walters au avertizat că Rusia, China, Coreea de Nord și Iran amenință că vor răsturna pacea și au subliniat că descurajarea celor patru adversari enumerați ajută la securitatea Statelor Unite.

„Aceste conflicte sunt legate între ele și au un impact direct asupra securității Statelor Unite. Americanii sunt mai în siguranță și mai prosperi atunci când își sprijină prietenii în a-i zădărnici pe dușmanii comuni, care lucrează împreună împotriva noastră pe tot globul”, au semnalat cei doi.

Doi republicani influenți atenționează în privința propagandei ruse

Deputatul republican Michael McCaul, şeful Comisiei pentru afaceri externe din Cameră, a declarat săptămâna trecută pentru Puck News că „propaganda rusă a pătruns din nefericire în Statele Unite şi a infectat o bună parte din baza partidului meu”.

Un alt republican de vază, Mike Turner, șeful Comisiei pentru informaţii din Cameră, a afirmat la rândul lui într-o intervenție avută duminică la CNN că remarca lui McCaul este „absolut adevărată”.

„Vedem venind direct din Rusia încercări de a disimula comunicaţii anti-Ucraina şi mesaje pro-Rusia, dintre care unele pot fi auzite chiar în Camera Reprezentanţilor”, a spus el.

Turner a menționat ca exemplu că unii membri ai Congresului susţin în mod „incorect” că războiul în curs dintre Rusia şi Ucraina este legat de NATO. „Pe măsură ce această propagandă se extinde, devine tot mai greu să înţelegem că în realitate este vorba de o luptă între autoritarism şi democraţie”, a subliniat congresmenul de Ohio.

Pompeo este optimist cu privire la continuarea susținerii Ucrainei

Apelul lui Mike Pompeo survine în contextul în care și-a înmulțit declarațiile pro-Ucraina. El și-a exprimat convingerea într-un interviu acordat acum o lună pentru The Cipher Brief că ajutorul militar al Statelor Unite pentru Ucraina va continua, deoarece „marea majoritate a poporului american înțelege” importanța zădărnicirii agresiunii ruse, precum și riscul că liderul de la Kremlin Vladimir Putin ar putea să atace alte țări europene dacă forțele sale armate nu sunt oprite în Ucraina.

Fostul șef al CIA și al diplomației americane a făcut o declarație în aceeași notă și pentru publicația ucraineană The Kyiv Post.

„Sunt convins că Statele Unite vor continua să ofere sprijinul de care Ucraina are nevoie. Dincolo de bătălia politică din interiorul Statelor Unite, există un consens în rândurile clasei politice americane cu privire la necesitatea continuării susținerii efortului Ucrainei de a riposta la atrocitățile lui Vladimir Putin. Cred că acesta este adevărul fundamental”, a afirmat Pompeo, numit recent în bordul companiei Kyivstar, cel mai mare operator de telefonie mobilă din Ucraina.

 
 

Urmărește-ne pe Google News