Beijingul revendică Taiwan ca provincie și nu a exclus să o ia cu forța. De asemenea, se opune tuturor manifestărilor străine de sprijin pentru suveranitatea insulei. Taiwanul a acuzat Beijingul că folosește vizita lui Pelosi ca scuză pentru a se pregăti pentru o invazie.

În timp ce unele exerciții continuă, marele spectacol organizat săptămâna trecută s-a încheiat, iar observatorii încearcă acum să evalueze cum s-a schimbat dinamica regiunii și ce ne rezervă viitorul relațiilor dintre strâmtoare.

„Este vorba despre o frică izbitoare și un sentiment de inevitabilitate în inimile și mințile taiwaneze”, a spus Alessio Patalano, profesor de război și strategie în Asia de Est la Kings College din Londra. „Există, în mesajele politice transmise prin mijloace militare, un risc real ca acești pași mai agresivi să fie normalizați”.

Nu este clar dacă Beijingul simte că a reușit ceva cu exercițiile sale, au spus unii analiști. Un oficial al Pentagonului american a declarat săptămâna aceasta că nu a existat nicio schimbare în evaluarea lor că China nu va încerca să recâștige militar Taiwanul în următorii doi ani.

Potrivit unei analize The Guardian a datelor publice din Taiwan, China și Japonia, armata chineză a trimis cel puțin 140 de avioane în zona de apărare aeriană a Taiwanului în timpul săptămânii, inclusiv 100 peste linia mediană, o linie maritimă neoficială care traversează mijlocul strâmtorii Taiwan. Printre acestea se numără avioane de luptă, avioane de recunoaștere, bombardiere H-6 și o aeronavă de realimentare.

Marina chineză susține că a intrat în apele teritoriale ale Taiwanului, ceea ce Taiwan contestă. Cel puțin 41 de nave chineze au trecut și ele linia mediană.

Cel puțin șapte „loturi” de una sau mai multe drone au fost detectate peste insulele periferice ale Taiwanului, Kinmen și Matsu. Drone aeriene au fost văzute și în apropierea Japoniei.

„Este imposibil să facem o evaluare exactă a cât de bine a funcționat armata în desfășurarea operațiunilor comune”, a spus Bonnie Glaser, expert în China la German Marshall Fund.

„Nu este clar cine era la comandă și control. Au repetat impunerea unei blocade și atacuri pe insulă, dar exercițiile nu conțineau toate elementele care ar fi fost necesare pentru a invada insula”, a spus ea.

Deocamdată, cea mai mare parte a atenției observatorilor se concentrează pe trecerea liniei mediane, care până săptămâna trecută era un eveniment rar. După ce a respectat în mare măsură linia timp de zeci de ani, Beijingul și-a schimbat atitudinea, a negat existența ei, și-a trimis avioanele și navele peste ea în momente de tensiuni crescute și a pretins suveranitatea deplină asupra întregii strâmtori.

Marți, ministrul de externe al Taiwanului, Joseph Wu, a spus că există îngrijorarea că armata chineză va face o „rutină” din astfel de treceri. El a cerut comunității internaționale să ofere un răspuns, spunând că Beijingul urmărește în mod clar să controleze strâmtoarea.

 
 

Urmărește-ne pe Google News