„Pe 2 iunie vom face istorie”, a declarat miercuri favorita în alegeri, candidata stângii, Claudia Sheinbaum, la mitingul său de sfârşit de campanie electorală ținut în faţa a zeci de mii de persoane adunate în Ciudad de Mexico, capitala Mexicului.

„Este vremea femeilor”

„Este vremea femeilor şi a transformării. Aceasta înseamnă să trăieşti fără teamă şi fără violenţă”, a adăugat Sheinbaum, adresându-se femeilor mexicane, care denunţă la unison o societate misogină.

Claudia Sheinbaum, fosta primăriţă a metropolei Ciudad de Mexico, „mi se pare o femeie foarte pregătită, o femeie inteligentă”, a declarat una dintre susţinătoarele ei, Beatriz Cruz Ochoa, în vârstă de 56 de ani, care lucrează în transporturi. „A îmbunătăţit securitatea capitalei”, a explicat ea.

Încurajată de popularitatea preşedintelui în exerciţiu Andres Manuel Lopez Obrador, Claudia Sheinbaum (61 de ani) a depăşit-o constant în sondaje pe rivala ei de centru-dreapta, Xochitl Galvez (61 de ani).

Sheinbaum este creditată cu 53% din intenţiile de vot, faţă de 36% pentru Galvez, conform sondajelor realizate de Oraculus.

Campanie electorală umbrită de violențe

Femeie de afaceri provenită dintr-un mediu modest, Xochitl Galvez şi-a atacat rivala în ceea ce priveşte bilanţul de securitate al administrației în exerciţiu, vorbind despre „186.000 de persoane asasinate şi 50.000 de persoane dispărute” de la începutul mandatului preşedintelui Andres Manuel Lopez Obrador, în decembrie 2018.

Campania electorală în curs din Mexic este umbrită de asasinarea a 24 de candidaţi pentru funcţii locale.

Miercuri, Alfredo Cabrera, candidatul la funcţia de primar al oraşului Coyuca de Benitez (statul Guerrero, sud), a fost ucis cu mai multe gloanţe, scenă surprinsă de o cameră video.

Mult în urma celor două favorite, candidatul centrist Jorge Alvarez Maynez (38 de ani) apare ca un outsider, fiind cotat cu 12% în intențiile de vot în aceste alegeri cu un singur tur de scrutin.

Viitorul preşedinte urmează să-şi preia mandatul la 1 octombrie, notează France-Presse.

Securitate maximă în ziua alegerilor

Autorităţile din Ciudad de Mexico vor desfăşura duminică peste 15.000 de membri ai forţelor de ordine în Ciudade Mexico, unde sunt prevăzute 13.431 de secţii de vot, relatează EFE, preluată de Agerpres.

Forţele de securitate vor fi susţinute de 1.160 de vehicule oficiale, 50 de patrule de motociclete, 25 de ambulanţe şi două elicoptere din „Grupul Condorii”.

În plus, 525 de poliţişti din cadrul Subsecretarului pentru Controlul Traficului, sprijiniţi de 40 de maşini de patrulare şi 50 de motociclete, vor patrula pentru a monitoriza constant arterele de circulaţie şi a garanta fluenţa în deplasările alegătorilor.

Urmărește-ne pe Google News