Proiectul de lege promovat de senatorul Iulian Urban, inspirat din legislaţia americană, va institui mecanisme diferite de recuperare a datoriilor pentru cei care se află în imposibilitate de plată faţă de cei care au restanţe la credite din rea-voinţă. “Dacă datornicul a ajuns în incapacitate de plată din cauză că a rămas fără surse de venit, băncile vor
Juristul Urban a iniţiat proiectul
Proiectul prevede ca persoanele care nu-şi mai pot plăti datoriile către bănci pentru că au fost concediate sau au salarii micşorate să nu mai fie executate silit. Mai mult, băncile vor fi obligate “să taie” 25% din datorie, iar restul de 75% să o eşaloneze pe o perioadă de câţiva ani. Spre exemplu, dacă un salariat are un credit de 100.000 de euro pe care nu-l mai poate plăti, legea falimentului îi permite să scape de 25.000 de euro din împrumut, dacă face dovada că datoriile lui sunt mai mari decât veniturile.
În prezent, dacă nu-ţi mai poţi achita ratele, banca te execută silit pentru bunurile ipotecate, iar, dacă acestea nu acoperă paguba, se pune poprire şi pe o treime din salariu.
Bancherii cred că astfel sunt încurajaţi rău-platnicii
Asociaţia Română a Băncilor e împotriva acestui proiect de lege, considerând că restanţierii vor cere falimentul pentru a scăpa de 25% din datorie. Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, susţine că, în acest moment, nu există condiţiile economice şi sociale pentru ca această lege să fie introdusă.
“Dacă s-ar introduce legea, mulţi dintre debitorii rău-platnici ar încerca să intre sub protecţia stării de insolvenţă”, a declarat Ghetea pentru DailyBusiness.ro.