Stratul de zăpadă măsura, duminică, pe 30 decembrie măsura 173 cm la Bâlea-Lac, 115 cm la Vf. Omu, 71 cm la Semenic, 69 cm la Sinaia, 63 cm la Parâng, 64 cm la Vf. Călimani, 53 cm la Vf. Ceahlău și la Vf. Vlădeasa, 52 cm la Vf. Țarcu, 41 cm la Predeal, 26 cm la Vf. Iezer-Rodnei și 21 cm la Fundata.
Potrivit Agenției Naționale de Meteorologie, în intervalul 30.12.2016 ora 20 – 31.12.2017 ora 20 vremea se va menține în general închisă. Cerul va fi mult noros și temporar va ninge în Carpații Occidentali, în nordul Carpaților Orientali și jumătatea vestică a Carpaților Meridionali și izolat în rest. Cantități mai însemnate de precipitații de peste 10 l/mp se vor înregistra, mai ales în zona vestică Carpaților Meridionali, precum și în zona Carpaților Occidentali, astfel încât stratul de zăpadă nou depus va fi pe arii restrânse de până la 10 cm.
Masivul Făgăraș: risc mare
La altitudini de peste 1800 m, startul este construit în partea superioară de zăpadă proaspăt depusă cu rezistență scăzută și coeziune slabă între cristale, care atinge 20-30 cm, iar pe văi și în zonele adăpostite acesta putând fi mai mare. În următoarele 24 ore va continua să ningă și se vor depune în general până la 10 cm de zăpadă proaspătă tip pulver, mărind astfel startul puțin rezistent și instabil de la suprafață.
Masivul Bucegi: risc mare
La altitudini de peste 1800 m, stratul de zăpadă proaspătă de la suprafață măsoară în medie 15-25 cm, iar în zonele adăpostite și pe văi acesta putând fi mai mare. În următoarele 24 de ore va continua să ningă în general slab.
Masivele Țarcu – Godeanu: risc însemnat
Stratul de zăpadă măsoară în medie 50 cm, iar în intervalul următor se pot mai depune în jur de 10-15 cm de zăpadă. La peste 1800 m stratul de zăpadă are rezistență scăzută, prezintă în componență placi de vânt, în special pe versanții sudici și estici, și crustă de gheață spre suprafață.
Masivul Parâng – Șureanu: risc însemnat
În zonele adăpostite se întâlnesc depozite de zăpadă mai însemnate. Declanșarea avalanşelor va fi posibilă la supraîncărcări slabe, pe pantele mai înclinate, dar în cazuri izolate se pot declanşa avalanșe spontane, mai ales la altitudini de peste 1800 m.
Munții Vlădeasa – Muntele Mare: risc însemnat
Declanşarea avalanşelor va fi posibilă la supraîncărcări slabe, pe pantele mai înclinate, iar în cazuri izolate sunt posibile şi declanşări spontane de avalanşe.
Munții Rodnei: risc însemnat
Stratul de zăpadă este puțin stabilizat, dar are dimensiuni mai scăzute iar cel depus în ultimele zile este mic. Declanşarea avalanşelor pe pantele mai înclinate sau în zonele cu depozite mai însemnate de zăpadă, va fi posibilă la supraîncărcări slabe. În cazuri izolate vor fi posibile şi declanşări spontane de avalanşe mici.
Munții Călimani – Bistriței – Ceahlău: risc însemnat
La altitudini de peste 1800 m stratul este mediu sau puțin stabilizat, fiind constituit în partea superioară din zăpada căzută în ulimele zile, peste care se vor mai depune circa 5 cm. Declanşarea avalanşelor va fi posibilă chiar şi la supraîncărcări slabe, mai ales pe pantele inclinate din zonele înalte.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro