Președinta Executivului comunitar tocmai se pregătea să își înceapă discursul la Summitul European pentru Apărare și Securitate, când a fost întreruptă brusc de un participant care s-a ridicat în picioare și a început să îi adreseze acuzații.

„Doamnă von der Leyen, aceasta este un arest efectuat de cetățeni! Sunteți acuzată de complicitate la genocidul din Gaza!”, a putut fi auzit bărbatul spunând.

„V-ați exprimat sprijinul total pentru Israel la începutul acestui genocid! Sângele copiilor palestinieni este pe mâinile dumneavoastră!”, a mai afirmat acesta.

În acel moment, o altă persoană s-a apropiat de bărbat, care a continuat să strige în timp ce era evacuat din sală.

„Sunteți o criminală, doamnă von der Leyen! Ar trebui să fiți la Haga! Nu ar trebui să fiți aici! Nu ar trebui să căutați un al doilea mandat! Sunteți o criminală!”, i-a mai strigat bărbatul.

„Palestina liberă! Palestina liberă!”, a adăugat el, în timp ce vocea i se stingea.

Von der Leyen, care a rămas nemișcată și nu a trădat nicio reacție în timpul incidentului neașteptat, și-a început apoi intervenția, mulțumindu-le gazdelor pentru invitație.

„Doamnelor și domnilor, este o plăcere să mă aflu aici”, a spus ea.

Șefa Comisiei Europene a continuat apoi cu un discurs amplu despre necesitatea ca Europa să își consolideze securitatea și apărarea în urma invaziei ruse în Ucraina.

„Este momentul ca Europa să se trezească”

„Este momentul ca Europa să se trezească pe planul apărării şi securităţii. Întrucât mizele sunt imense (…) Ameninţarea războiului probabil că nu este iminentă, dar nu este imposibilă. Trebuie să fim pregătiţi pentru aceasta”, a indicat Ursula von der Leyen în discursul ei, în faţa a numeroşi reprezentanţi din sectorul militar-industrial şi experţi în domeniu, potrivit Agerpres.

Ea a invocat astfel drept argument şi atacul cu drone şi rachete asupra Israelului la care Iranul a recurs ca răspuns după atacul aerian asupra consulatului său de la Damasc. Conform preşedintei Comisiei Europene, atacul iranian este „cea mai recentă declaraţie de intenţie a noii coaliţii a regimurilor autoritare”, în rândul cărora a inclus Iranul şi Rusia.

În acest context, a continuat Ursula von der Leyen, „trebuie să începem să lucrăm asupra viitorului arhitecturii noastre de securitate, cu rapiditatea şi voinţa politică necesare”.

Comisia Europeană a propus o nouă strategie în materie de apărare pentru care a prevăzut o finanţare de 1,5 miliarde de euro destinată sectorului militar-industrial, reprezentanţii companiilor din acest sector considerând-o insuficientă, la fel şi comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton.

„Este suficient? Nu. Avem nevoie de mai mult? Da”, a spus acesta din urmă, care a propus în ianuarie crearea unui fond de 100 de miliarde de euro pentru creşterea capacităţilor de producere de armament în Uniunea Europeană pentru a susţine Ucraina în faţa Rusiei, recunoscând totuşi că iniţiativa sa implică numeroase probleme de rezolvat, în special găsirea surselor de finanţare.

„Este josnic că permite genocidul”, acuză jurnalistul care a întrerupt-o

Bărbatul care a întrerupt-o pe șefa Comisiei s-a identificat ulterior ca fiind David Cronin, editor asociat la The Electronic Intifada, o publicație cu sediul la Chicago care relatează despre conflictul israeliano-palestinian din perspectivă palestiniană. Într-un articol ulterior în care și-a apărat „arestul cetățenesc”, Cronin și-a dublat criticile la adresa Ursulei von der Leyen, spunând că „faptul că permite genocidul este josnic”.

După atacurile din 7 octombrie anul trecut lansate de Hamas asupra Israelului, von der Leyen a apărut ca unul dintre cei mai aprigi susținători din Europa ai statului evreu, un sprijin pe care l-a subliniat într-o importantă vizită efectuată la Ierusalim imediat după asaltul grupării islamiste.

Cu toate acestea, această susținere s-a întors rapid împotriva ei, pe măsură ce numărul morților din Fâșia Gaza, cauzat de ofensiva militară israeliană, a început să crească, iar dezastrul din enclava palestiniană s-a transformat într-o catastrofă umanitară. În operaţiunile militare israeliene din Gaza au fost ucise 33.899 de persoane şi rănite alte 76.664, majoritatea civili, femei şi copii, conform celui mai recent bilanţ comunicat de guvernul condus de Hamas.

Deși nu a revenit niciodată asupra poziției sale, von der Leyen și-a adaptat treptat narativul pentru a se poziționa ca un actor principal în furnizarea de ajutor de urgență pentru civilii din Gaza, luna trecută deplasându-se în Cipru pentru a anunța deschiderea unui coridor maritim prin care să poată fi transportate provizii către palestinienii grav afectați de foamete și de lipsa serviciilor medicale de bază.

Foto: Profimedia Images

 
 

Urmărește-ne pe Google News