Amenzi de 500 de lei pentru blocarea în parcare

“Împiedicarea, prin orice mijloace, a unui autoturism parcat regulamentar de a părăsi locul de parcare constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 200 şi 500 de lei”- prevede unul dintre proiecte.
O altă modificare vizează perioada de timp în care şoferul căruia i se reţine permisul are dreptul să circule pe baza dovezii înlocuitoare, în sensul că aceasta se va stabili de agentul constatator, “de comun acord cu conducătorul auto vinovat de săvârşirea contravenţiei”, urmând ca perioada să nu poată depăşi 15 zile. Proiectul se află în dezbatere la Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional.
Doi parlamentari PSD au iniţiat un proiect de lege prin care “se interzice deţinerea la vedere, montarea şi folosirea mijloacelor speciale de avertizare sonoră şi a sistemelor de lumini suplimentare personalizate, nestandardizate, care luminează puternic şi intermitent pe timpul nopţii, precum şi deţinerea, montarea sau folosirea pe autovehicule a sistemelor care perturbă buna funcţionare a dispozitivelor de supraveghere a traficului”. Proiectul se află în dezbatere la Senat.
O propunere legislativă prevede că maşinile înmatriculate în Bulgaria pot fi conduse pe drumurile publice din România pe o perioadă de maximum 90 de zile de la introducerea lor în ţară. Proiectul se află la Camera Deputaţilor. Senatul l-a respins.

Închisoare pentru alcoolemie mai mare de 0,80 g/l

O altă propunere prevede pedepsirea cu închisoare de la 5 la 10 ani a conducătorilor auto care au o alcoolemie de 0,80 g/l alcool pur în sânge. Proiectul se află la comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor.
Un grup de parlamentari a iniţiat o propunere legislativă care stabileşte că persoanele care nu au absolvit învăţământul primar şi secundar inferior sau gimnazial, precum şi cele care au fost condamnate prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă nu au dreptul la permis auto. Propunerea a fost trimisă la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor. Senatul a respins proiectul, dar Camera e forul decizional.

Condiţii noi pentru maşinile cu volan pe dreapta

Parlamentarii mai au în lucru un proiect de lege menit să stopeze înmulţirea maşinilor cu volan pe partea dreaptă care circulă în România.
Posesorii maşinilor cu volanul pe partea dreaptă ar trebui să îndeplinească trei condiţii pentru a putea conduce astfel de autovehicule pe drumurile din România: autoturismul să aibă oglinzi periscopice, şoferul să fi făcut un curs de conducere pe o astfel de maşină şi să aibă un permis eliberat de o ţară în care sensul de mers este reglementat pe partea stângă, cum este Marea Britanie.
“Considerăm că atât timp cât există oglinzile periscopice şi şoferul a făcut un minim de 20 de ore suplimentare, va fi suficient de pregătit încât să nu se mai întâmple atâtea accidente”, a declarat unul dintre iniţiatorii proiectului.

Urmărește-ne pe Google News