Dar ce poți face pentru a mai dimiua efectele stresului, chiar dacă nu îl poți evita cu totul?

Spală vasele. Serios! Cu atenție și grijă. De fapt orice activitate repetitivă, făcută cu atenție, te ajută să te concentrezi și să te relaxezi. Este valabil pentru orice activitate domestică făcută cu atenție.

Ajută-i pe alții. Ajutorul acrodat altuia, voluntariatul, ne dă sens. Și în același timp ne reduce stresul. Făcând ceva cu sens, ne simțim mai bine. Chiar și gesturile mici, de la ajutorul acordat unei bătrâne să urce în autobuz până la câțiva bani dați unui cerșetor pot face bine emoțional.

Îmbrățișări. Atingerea, mângîierea, îmbrățișarea, sărutul, iată câteva gesturi care cresc endorfinele în creier. Adică te fac să te simți bine. Când ne simțim stresați vrem să fim luați în brațe, pentru a contracara cortizolul, hormonul stresului care ne face rău. Așadar, nu vă mai sfiiți de la îmbrățișări, pentru că ele sunt un medicament natural.

Masaj. E nevoie de argumente pentru efectul terapeutic al masajului? Știam eu că nu.

Croșetează sau fă ceva cu mâinile. Se pare că rutina asociată cu astfel de activități are un efect relaxant, asemănător cu yoga. Scade presiunea sanvgină și scade cortizolul mai sus pomenit.

Plimbă-te în natură. Culoarea verde scade stresul. Chiar dacă privești pe geam la un copac îți scade anxietatea… Natura a fost mereu un atidot la trepidanta noastră viață modernă.

Stai drept. Dacă îți porți corpul ca un om împovărat de griji, creierul tău se va conforma. O postură dreaptă și demnă contribuie la stima de sine, la productivitate și la îndrăzneală.

Privește peștii din acvariu. Iată încă o modalitate demonstrată de a reduce stresul.

Reformulează ceea ce te stresează. Dacă evenimentul care te stresează înveți să-l reformulezi ca pe o provocare și nu ca pe ceva rău, dacă în loc să te gândești că nu ești în stare să ții o cuvântare ci că este o provocare nouă pentru tine să vorbești în public… iată cum se poate reformula stresul. Efectul e aproape magic. În loc să te panichezi, te mobilizezi.

Care e modul tău personal de a fugi de stres? Poate că ai o pisică sau îți place să faci prăjituri. Sau poate că faci sport la sală sau vorbești ore în șir la telefon cu prietenii. Fiecare din aceste gesturi, dacă te relaxează, este bun. Așadar găsește ceea ce îți face plăcere și urmează calea ta personală de relaxare.

Articol de Iuliana Alexa, redactor șef PSYCHOLOGIES România

 
 

Urmărește-ne pe Google News