Pe munte, furtunile pot apărea brusc și sunt deosebit de periculoase. Șansele de a găsi rapid un adăpost sigur sunt destul de reduse, pentru că, aici, trăsnetul poate apărea “din senin”, fără ploaie și simultan cu tunetul.
“Descifrează” semnalele de avertizare!
Totuși, există unele semnale, care te avertizează că urmează o furtună puternică, și dacă știi să le descifrezi, poți reduce la minim posibilitatea de a fi lovit de trăsnet. De exemplu, dacă simți că ți se ridică părul din cap, la propriu (asta, din cauza electricității din atmosferă), înseamnă că fulgerele și, implicit, trăsnetele, sunt iminente și trebuie să te adăpostești. Stârnirea vântului, odată cu răcirea bruscă a aerului și atenuarea accentută a luminii sunt alte semne de furtună iminentă. Dacă te afli pe un vârf sau pe o creastă, coboară rapid, pentru că acestea sunt zonele cele mai expuse. Alege cea mai joasă vale sau adâncitură de relief la care poți ajunge repede. Dacă, totuși, furtuna te-a surprins pe creastă și nu mai apuci să cobori, mijlocul crestei este un loc mai bun pentru adăpost, decât extremitățile ei.
Stai chircit, pe vârful picioarelor!
Caută, în schimb, să te ghemuiești pe o mică platformă, aflată în apropierea unei zone de câteva ori mai înaltă decât a ta. Nu te așeza pe burtă sau pe spate, nu-ți lipi corpul de stâncă, ci stai chircit, pe vârfurile picioarelor, cu mâinile pe cap, pentru a avea un contact cât mai redus cu pământul, care absoarbe electricitatea fulgerelor. Dacă nu ești pe creastă, evită arborii înalți sau izolați, care atrag trăsnetul ca un magnet și încearcă să alegi un loc mai ferit, dar care să nu fie în calea apelor, ce s-ar putea scurge de pe versanți. De asemenea, evită surplombele sau locurile aflate sub stânci verticale, deși acestea s-ar putea să ți se pară o soluție bună.
Nu în orice grotă ești în siguranță
Dacă te adăpostești într-o grotă, aceasta trebuie să fie spațioasă, iar tu să te așezi la cel puțin 1,5 m de perete și să ai doi- trei metri de spațiu deasupra capului, pentru că există riscul formării unei punți electrice, peste deschizătură. Dacă, totuși, nu găsești un adăpost în timp util, și în jurul tău se dezlănțuie “iadul”, pune repede deoparte lucrurile metalice pe care le ai cu tine (pioleți, lanternă, telefon etc.) și așază-te cât mai departe de ele, în poziția ghemuit, cu picioarele și mâinile cât mai apropiate. Dar, pune sub tine sacul de dormit, izoprenul sau orice alte obiecte nemetalice aflate la îndemână, astfel încât să eviți pe cât posibil contactul cu pământul.
Nu te mișca imediat ce nu mai auzi tunete!
Dacă te afli pe munte împreună cu alte persoane, nu vă așezați unul lângă altul. Păstrați o distanță între voi, de circa 10-15 metri, pentru a evita așa numita„lovire în lanț” de un trăsnet puternic. Pe de altă parte, chiar dacă ploaia și tunetele au încetat, nu vă mișcați mai devreme de 20-25 de minute de la ultimul tunet auzit. Nu în ultimul rând, trage învățămintele necesare dintr-o astfel de aventură și, data viitoare, când îți vei mai programa o plecare la munte, documentează-te în detaliu cu privire la prognoza meteo pentru zona respectivă și alege o perioadă în care vremea se anunță frumoasă și stabilă.