Potrivit autorităților de la Tallinn, poliţiştii ruşi de frontieră au îndepărtat balizele de navigaţie de pe partea estoniană a râului Narva, care separă cele două ţări. Acestea au transmis că vor solicita o explicaţie, precum şi returnarea echipamentelor.

Nu a fost imediat clar dacă îndepărtarea geamandurilor de pe Narva a avut legătură cu planul rusesc privind frontiera din Marea Baltică.

Ministerul estonian de Externe a declarat că a tratat îndepărtarea geamandurilor ca pe un incident provocator la frontieră şi că va cere o explicaţie, precum şi returnarea imediată a balizelor.

„Această acţiune a Rusiei, desfăşurată la adăpostul întunericului nopţii, se încadrează bine în tiparul mai larg al comportamentului provocator al Rusiei, inclusiv la graniţele sale cu vecinii”, a declarat acesta.

Potrivit autorităților estoniene, modificările naturale ale albiei râului fac necesară refacerea anuală a rutelor de navigaţie.

Amplasarea balizelor între Rusia şi Estonia a fost un subiect de dispută de la invazia totală a Rusiei în Ucraina în 2022.

Ministerul rus de Externe nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Râul Narva porneşte dintr-un lac situat între Rusia şi Estonia şi ajunge în Golful Finlandei, parte a Mării Baltice.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat joi că frontierele Rusiei la Marea Baltică ar trebui să fie în conformitate cu dreptul internaţional şi că activitatea Ministerului Apărării pentru clarificarea frontierei este de natură tehnică.

Urmărește-ne pe Google News