Țara NATO, care împarte o graniță terestră cu Rusia, „ar putea rezista unei invazii timp de câteva săptămâni”, a declarat colonelul Mati Tikerpuu, șeful uneia dintre cele două brigăzi ale armatei Estoniei, pentru El Pais.
El a spus că acest lucru va dura „suficient de mult până când vor ajunge forțele aliate”.
Estonia, care are o populație de doar 1,4 milioane de locuitori, afirmă că cheltuielile sale pentru apărare în 2024 vor fi mai mult de 3% din PIB, cu mult peste contribuțiile majorității țărilor NATO – pe fondul deteriorării relațiilor cu Rusia.
Ca proporție din PIB, Estonia a oferit Ucrainei mai mult ajutor militar decât orice altă țară.
În același timp, trupele americane, britanice și franceze sunt o prezență frecventă la baza de antrenament din care a vorbit Tikerpuu, la aproximativ 15 km de granița cu Rusia, a relatat publicația spaniolă – un semn al abordării intensificate a NATO față de regiune.
Într-un interviu din februarie postul național de televiziune al Estoniei, Tikerpuu a spus că „nimic nu poate fi exclus” atunci când vine vorba de pregătirea pentru un posibil atac rusesc.
Războiul din Ucraina i-a oferit Estoniei ceva în avanpremieră, ceea ce a ajutat-o să pregătească prioritățile propriilor forțe, a spus el.
Dronele și artileria ar fi esențiale oricărui conflict, a precizat oficialul, menționând că Rusia încă preferă atacurile masive de tip „val de carne”, în detrimentul utilizării armelor sale de înaltă precizie.
Armata este limitată, în ciuda cheltuielilor militare
În ciuda intensificării cheltuielilor militare, forțele armate ale Estoniei sunt limitate; armata sa nu are tancuri de luptă, iar baza sa aeriană militară operațională unică, lângă Tallinn, nu are avioane de luptă.
În 2022, departamentul său de apărare a anunțat achiziționarea a șase lansatoare de rachete HIMARS, care urmează să fie livrate în acest an.
Un raport recent al serviciilor de informații estoniene a estimat că Rusia intenționează să staționeze aproape 40.000 de soldați lângă graniță în următorii ani.
Această cifră depășește forța activă a Estoniei, formată din 4.200 de soldați, deși are puțin sub 40.000 de rezerviști antrenați, un produs al politicii de recrutare a țării.
Prim-ministrul Estoniei Kaja Kallas a declarat anul trecut pentru Business Insider îngrijorarea că Rusia este „cea mai directă amenințare la adresa securității europene în acest moment”.
În martie, SUA au aprobat un pachet de ajutor de apărare în valoare de 228 de milioane de dolari pentru Estonia și vecinii săi, Lituania și Letonia, care vizează accelerarea infrastructurii militare.
Construirea unei linii de apărare cu buncăre
În februarie, fostele state sovietice au convenit să construiască o nouă linie de apărare cu buncăre de-a lungul graniței lor colective de 1.000 km cu Rusia, cu forțele de rezervă pregătite să desfășoare apărări suplimentare, cum ar fi mine și piramide antitanc „dinții dragonului”.
Estonia face, de asemenea, parte dintr-o coaliție de șase țări care construiesc un „zid de drone” care le protejează granițele, deși au apărut puține detalii în acest sens.
Țările au avertizat cu privire la iminente atacuri hibride rusești, atacuri care perturbă, dar nu ajung la o acțiune militară deschisă.
FOTO EPA EFE