Cândva parte din Uniunea Sovietică, Estonia este în prezent membră atât a NATO, cât și a Uniunii Europene și a fost un susținător fervent al Ucrainei de când a început invazia Rusiei, temându-se, ca și celelate țări baltice, că ar putea fi următoarea victimă a unei agresiuni din partea Moscovei.
Cu toate acestea, aproape un sfert din populația de 1,3 milioane de locuitori este de etnie rusă, iar guvernul țării este îngrijorat de faptul că această minoritate a căzut din nou sub influența Moscovei.
Marți, autoritățile estoniene din Narva au scos din oraș, cu ajutorul unei macarale, un tanc sovietic din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, conform imaginilor difuzate de postul național de televiziune ERR. Armata a fost chemată pentru această operațiune, a precizat poliția locală pentru agenția de știri BNS.
1/ #Ukraine #Estonia
— David Kime (@CyberRealms1) August 16, 2022
One of the most significant Soviet monuments for Russia was dismantled in Estonia
We are talking about the T-34 tank in the city of Narva, where Russians make up 87% of the population. pic.twitter.com/QXnlmkGpRy
Premierul Kaja Kallas a declarat că îndepărtarea tancului a fost ordonată „deoarece tensiunile sunt în creștere în Narva și în jurul acesteia”, iar Estonia nu trebuie să dea Rusiei ocazia de a exploata trecutul țării pentru a diviza și mai mult societatea. Ea nu a oferit detalii cu privire la posibila interferență a Rusiei.
My government has decided to remove Soviet monuments from public spaces across #Estonia. As symbols of repressions and Soviet occupation they have become a source of increasing social tensions – at these times, we must keep the risk to public order at a minimum.
— Kaja Kallas (@kajakallas) August 16, 2022
Ținutul Ida-Viru din nord-estul Estoniei, care se învecinează cu Rusia și include Narva, este format în proporție de trei sferturi din etnici ruși, potrivit statisticilor oficiale.
Estonienii au o viziune împărțită asupra istoriei lor: invadați atât de forțele germane naziste, cât și de cele sovietice în timpul războiului, ei au avut oameni de ambele părți ale conflictului. În perioada sovietică, zeci de mii de estonieni au fost deportați în lagărele de muncă din Siberia.
În 2007, la Tallinn au avut loc revolte ale tinerilor, în special ale celor vorbitori de limbă rusă, după ce Estonia a îndepărtat din centrul capitalei un monument al Armatei Roșii din Al Doilea Război Mondial. Moscova a calificat această acțiune drept o insultă la adresa luptătorilor sovietici care i-au alungat pe ocupanții naziști din Estonia și a negat orice implicare în atacurile cibernetice ulterioare împotriva instituțiilor estoniene de stat.
În declarația sa de marți, guvernul estonian a precizat că va îndepărta mai multe monumente din Narva care datează din epoca sovietică, cum ar fi monumentul dedicat victimelor războiului ce va fi înlocuit cu „o piatră funerară neutră”.
Mai mult, ministrul de externe al Estoniei, Urmas Reinsalu, a declarat că orice străin care se va opune îndepărtării acestor monumente va avea revocat permisul de ședere, a mai relatat agenția de știri BNS.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia