Decizia vine la doar două luni după ce noul guvern de coaliție liberală al țării și-a preluat mandatul și la nouă ani după ce țara baltică a aprobat introducerea uniunilor civile între persoane de același sex.
În aprilie, premierul Kaja Kallas a promis legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex „cât mai repede posibil”.
„Toată lumea ar trebui să aibă dreptul de a se căsători cu persoana pe care o iubește și căreia dorește să i se dedice. Prin această decizie, facem în sfârșit un pas printre (…) toate celelalte țări democratice din lume în care a fost acordată egalitatea în materie de căsătorie”, a declarat Kallas, într-un comunicat de presă.
„Aceasta este o decizie care nu ia nimic de la nimeni, dar oferă ceva important pentru mulți. De asemenea, arată că societatea noastră este grijulie și respectuoasă în raporturile față de ceilalți. Sunt mândră de Estonia”, a adăugat ea.
„Suntem mândri să devenim prima țară baltică care legalizează căsătoria între persoane de același sex”, a adăugat ministrul de externe, Margus Tsahkna.
În cadrul unui vot în Legislativul estonian (Riigikogu), 55 de parlamentari au votat în favoarea acestei legi și 34 împotrivă.
Decizia Parlamentului era corelată cu un vot de încredere asupra guvernului de centru-dreapta al premierului Kaja Kallas, care a fost presat de partidele conservatoare de opoziție și de grupurile societății civile să mențină ceea ce acestea susțin că reprezintă valorile tradiționale ale familiei și să respingă căsătoriile între persoanele de același sex.
Mariajul între persoane de același sex va deveni legal chiar în ziua de Anul Nou, la 1 ianuarie 2024.
Schimbare majoră de atitudine în rândul societății din Estonia
Atitudinile față de căsătoria între persoane de același sex în țară s-au schimbat dramatic din 2012, potrivit Centrului estonian pentru drepturile omului.
Acesta a constatat că 53% dintre estonieni susțin în prezent egalitatea în materie de căsătorie. Acest procent a crescut cu șase puncte procentuale față de acum doi ani și reprezintă o creștere puternică față de 2021, când doar 34% dintre estonieni susțineau legalizarea acestor căsătorii.
Vorbind la radiodifuzorul LRT în urmă cu o săptămână, președintele parlamentului estonian, Lauri Hussar, s-a referit la sondajele de opinie care arată schimbarea de atitudine, dar a sugerat, de asemenea, că războiul din Ucraina a fost un factor care a contribuit la accelerarea deciziei.
„Cred că starea de spirit s-a schimbat, de asemenea, din cauza a ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, deoarece războiul ne-a adus la problemele reale și la ceea ce este cu adevărat important pentru noi”, a spus el.
„Ne-a unit pentru a ajuta Ucraina și ne-a adus, de asemenea, la rădăcinile democrației liberale și, prin urmare, cred că ne-a determinat să ne gândim la ceea ce este important pentru noi ca societate”, a precizat Lauri Hussar.
El a recunoscut că opoziția în rândul „bisericii și al conservatorilor” a rămas, dar a arătat spre alte țări, afirmând: „Vreau să subliniez un lucru foarte interesant, și anume că în fiecare societate în care căsătoria între persoane de același sex a fost legalizată, nu au mai existat probleme de acest fel, deoarece problema a fost închisă și societatea a mers înainte”.
Foto: Profimedia Images