Ministrul de externe de la Tallinn, Eva-Maria Liimets, a anunțat săptămâna trecută acordarea unui sprijin de 351.700 de euro unor proiecte umanitare în desfășurare în estul Ucrainei, care au ca scop atât sprijinirea locuitorilor din apropierea frontierei, cât și pregătirea acestora pentru o potențială evacuare în cazul escaladării conflictului cu Rusia, așa cum relatează radioul public din Estonia.
„Acest conflict a afectat viața a aproape 5 milioane de oameni, iar mai mult de 3 milioane de cetățeni ucraineni au nevoie de ajutor umanitar – nu au acces la asistență medicală ori la utilități publice, precum electricitate, apă curentă și încălzire. De asemenea, cei care au trăit ani de zile în frică au nevoie și de suport emoțional. Actuala situație de securitate complică și mai mult toate aceste probleme existente și de aceea am decis să sprijinim acordarea de ajutor umanitar Ucrainei”, a spus Liimets.
Din întreaga sumă acordată de autoritățile estoniene, 190.000 de euro se vor îndrepta spre acordarea de asistență celor care trăiesc în gospodării vulnerabile, precum și persoanelor vârstnice blocate în comunități de pe linia frontului din estul Ucrainei.
De asemenea, Crucea Roșie Estoniană va vira 30.000 de euro omologilor ucraineni, care asigură asistență materială și psihologică locuitorilor extenuați emoțional din zonele de conflict. De asemenea, aceste ONG-uri vor primi și alți 100.000 de euro de la Comitetul Internațional al Crucii Roșii pentru acordarea de asistență medicală în comunitățile afectate de luptele dintre trupele ucrainene și separatiștii proruși din Donbas și Luhansk.
Pregătiri pentru o potențială evacuare
Estonia investește și în pregătirea unei potențiale evacuări a refugiaților civili din estul Ucrainei.
Deși Estonia este acasă pentru o comunitate de peste 10.000 de cetățeni ucraineni, nu există o comunitate estoniană importantă în Ucraina. De asemenea, țara baltică nu are nicio frontieră comună cu Ucraina.
Autoritățile române nu au anunțat până acum nicio investiție în proiectele umanitare în desfășurare din estul Ucrainei, deși inclusiv ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a recunoscut că există un scenariu în care refugiați ucraineni ar putea ajunge în România. De altfel, țara noastră împarte cea mai lungă frontieră a sa cu Ucraina, iar aproximativ 400.000 de vorbitori de limbă română trăiesc atât în regiunile din vestul Ucrainei, cât și în sud, în regiunea Odesa.
Vezi şi locuri de vizitat în Estonia – cele mai apreciate destinații de vacanță!