Vanzarea unui imobil presupune destul de multa alergatura pentru intocmirea actelor necesare tranzactiei. Daca aveti un apartament sau o casa de vanzare este bine sa stiti din timp unde trebuie sa mergeti si ce documente va sunt necesare.
Care sunt pasii necesari pentru a instraina un imobil ne-a spus avocat Laura Burlacu, de la Societatea Civila de Avocatura – “Tanase&Burlacu”.
Daca doriti sa instrainati un imobil proprietate personala, primii pasi sunt intocmirea dosarului de cadastru, de catre un expert autorizat pe langa o filiala a Oficiului National de Cadastru Geodezie si Cartografie, si inscrierea imobilului in Cartea Funciara.
Pentru documentatia de cadastru si intabularea dreptului de proprietate e nevoie de:
– actele de proprietate ale imobilului (contract de vanzare-cumparare, proces verbal de predare-primire, daca imobilul a fost cumparat de la stat, sentinta civila, certificat de mostenitor, act de donatie, autorizatie de constructie etc.), in doua copii;
– certificat fiscal pentru cadastru si intabulare din care sa reiasa ca imobilul are taxele si impozitele platite la zi, eliberat de Directia Impozite si Taxe de pe langa primarie.
– acte de indentitate ale proprietarului.
Pentru data fixata pentru incheierea contractului de vanzare – cumparare in forma autentica vanzatorul trebuie sa se prezinte la notarul public pentru completarea unei cereri prin care se imputerniceste notarul sa faca demersuri pe langa Cartea Funciara, in vederea obtinerii extrasului de Carte Funciara. Pentru ziua vanzarii se obtine un nou certificat fiscal, valabil maximum 48 de ore. Pentru apartamente, pana la data vanzarii trebuie obtinuta si adeverinta de la asociatia de proprietari, vizata de departamentul de specialitate din cadrul primariei de sector sau din localitate si care atesta plata la zi a intretinerii.