„Când am fost invitați să ne arate planul contraofensivei în regiunea Harkov, am rămas uimit… Îmi părea unul fantastic, nerealizabil. Nu îmi venea să cred că putem elibera un teritoriu atât de mare într-un termen atât de scurt”, povestește pentru Libertatea Octavian Magas, etnic român din Ucraina, în trecut profesor de biologie și chimie, apoi șef al Secției de Învățământ din Ținutul Herța, regiunea Cernăuți.
Magas susține că batalionul bucovinenilor a intrat printre ultimele în localitățile eliberate din regiunea Harkov, după ce a avut o serie de lupte grele în regiunea Donețk.
„Rușii au fost luați prin surprindere. Am format o coloană mare. Unii au intrat de la nord, iar alții, de la sud. Am tăiat linia defensivă a rușilor. Ei au lăsat tehnica, au fugit care încotro. Este o retragere rușinoasă”, arată militarul ucrainean de origine română.
Întrebat de Libertatea cum a fost întâmpinată armata ucraineană de populație, Magas a spus că 80-90% dintre locuitori sunt pro-Kiev.
„Atitudinea populației față de noi este cu mult mai bună decât cea din Donbas. Unele femei ne întâmpinau cu mâncare, bătrânii ne întrebau dacă avem nevoie de ceva, toți erau bucuroși că ne văd. Simțeam că fac ceva important pentru ei, ceea ce mă bucură”, arată Magas.
Expert militar: Se așteptau la o contraofensivă în sud, dar a fost la nord
Expertul militar Oleg Jdanov consideră că operațiunea militară ucraineană din regiunea Harkov este un mare succes pentru Kiev și o mare înfrângere, inclusiv simbolică, pentru Moscova.
Armata ucraineană a reușit să-i convingă pe militarii ruși că urmează o mare contraofensivă în sud, Moscova și-a mutat acolo cele mai importante efective militare, dar operațiunea de recucerire s-a produs la nord.
O operațiune se desfășoară și în sud, în direcția Herson, dar în baza unei tactici de luptă mai prudente.
„Nici măcar la nivelul comandamentului Forțelor Armate ale Ucrainei nu se așteptau la un asemenea rezultat. Contraofensiva este mai mult decât un simplu succes. Armata ucraineană a arătat ce înseamnă arta militară în acțiune și cum trebuie organizată o operațiune-fulger”, declară pentru Libertatea Oleg Jdanov.
Analistul militar de la Kiev arată că Rusia a replicat deja prin bombardarea infrastructurii civile, adăugând că în momentul de față nu poate face nimic mai mult.
„La Moscova încep să înțeleagă că înfrângerea este aproape”
„Vedem cum Kremlinul caută negocieri și discuții despre pacea din Ucraina, iar propaganda rusă încearcă să le arate cititorilor și telespectatorilor că nu s-a întâmplat nimic grav. Au fost reluate narațiunile vechi despre bunele relații dintre Ucraina și Rusia din trecut. La Moscova încep să înțeleagă că înfrângerea în război este aproape”, consideră analistul militar de la Kiev.
Oleg Jdanov susține că unii militari ruși iau legătura cu omologii ucraineni pentru a discuta despre condiții speciale de retragere din unele zone ale frontului sau despre predarea colectivă.
Luptele în perioada iernii vor încetini
„Temperaturile joase din perioada iernii vor încetini confruntările militare”, mai spune Oleg Jdanov. „Trebuie să ne pregătim pentru iarnă, să echipăm și să îmbrăcăm armata. Partenerii noștri înțeleg deja că cu cât mai repede vom primi armament modern în cantități mari cu atât pacea va fi atinsă mai repede”.
Specialistul menționează că războiul se va prelungi, iar campania de eliberare ar putea dura până în vara anului viitor: „Acest lucru depinde de timpul de ajungere a armamentului occidental la noi. Totuși, am demonstrat întregii lumi că putem lupta”.
Folosirea armamentului nuclear – puțin probabilă
Oleg Jdanov consideră totodată că folosirea armamentului nuclear de către Rusia este puțin probabil în această configurație de forțe.
„Este mai mult o demonstrație de forță a Rusiei. Kremlinul are armament nuclear, dar nu cred că îl va folosi. Putin nu decide de unul singur dacă va fi folosit armamentul nuclear. Există, de asemenea, niște condiții la nivelul statelor G7 față de Rusia și față de șantajul ei nuclear. De aceea, folosirea armamentului nuclear este puțin probabilă”, concluzionează specialistul de la Kiev.
Foto: Profimedia
Jumbo • 15.09.2022, 11:46
SUA și UE și au adunat toți mercenarii din Ucraina și au atacat o zona restrânsă. Pe care o vor pierde rapid când se vor întoarce la locurile lor. Oare de ce Putin nu folosește toți cei 2 milioane de militari și sa cucerească odată TOATĂ Ucraina??? Ca doar e a lor