”Crăciun, cel la care face referire toată lumea în ziua de astăzi, era rău, un păgân. El este cel care i-a tăiat mâinile soției sale pentru că a ajutat-o pe Maica Domnului să nască. Inițial, nici nu a primit-o în casă, ci a dus-o în grajd, acolo unde a născut pe Iisus, după cum bine se știe. Atunci, Maica Domnului a făcut prima minune și i-a crescut Crăciuniței mâinile la loc pentru că a ajutat-o la naștere”, susține profesorul Dan Ravaru.
În condițiile în care soția lui Crăciun este personajul pozitiv spre care ar trebui să ne îndreptăm atenția în aceste zile, apariția în spațiul media a unor ”Crăciunițe” dezbrăcate, cu fustițe foarte scurte, este considerată ”o adevărată tâmpenie” de către etnograful vasluian.
Profesorul Dan Ravaru explică și de unde a apărut povestea cu Moș Crăciun, cel pe care îl așteaptă copiii, în mod special, cu daruri multe.
”Moș Crăciun actualul este Santa Klauss, în lumea germanică, adică Sfântul Nicolae. El era cel cu darurile. Pe parcurs, s-a ajuns la o înțelegere, să spunem așa, astfel încât cel cu darurile multe să fie Moș Crăciun. Sfântul Nicolae este primul care a dat daruri. Se zice că avea un vecin cu două fete și a auzit discuție că vrea să le dea la bordel pe motiv că nu mai avea bani din ce să trăiască. Atunci, peste noapte, aruncă o pungă cu bani în curtea vecinului. Și de aici a apărut ideea cu daruri de Moș Nicolae și cu legenda”, a declarat pentru Libertatea profesorul Dan Ravaru.
În ceea ce privește pomul de Crăciun, etnograful vasluian afirmă că pe acesta ”l-au făcut” meșterii nemți și apoi ideea a fost preluată și de alte popoare: ”Noi, românii, am avut bradul la înmormântare, la nuntă, a fost un alt cult al bradului”.
Profesorul Dan Ravaru critică și autoritățile care au organizat în această perioadă târguri specifice sărbătorilor de iarnă: ”Oamenii aceștia nu au bun simț deloc. Târgul de Crăciun începe la 1 Decembrie, cu mititei, cârnați, când este postul Crăciunului. Ar putea să-i spună altfel, de exemplu târgul lui decembrie sau târgul de iarnă. Nu poți să spui ”Târg de Crăciun” când este legat de Nașterea Domnului. Se pare că în Occident deja nu mai folosesc sintagma ”de Crăciun”, ca să nu-i jignească pe musulmani, știut fiind faptul că ei nu consumă carne de porc”.
Citește și: