„Euforie în România: «Am spart gheața»”, a titrat Krone, care scrie că „asta a spus încântat Marcel Ciolacu” legat de noua ofertă la Austriei, cea care vine la pachet cu niște condiții nemenționate însă de premierul român.
Ciolacu a reacționat azi-noapte la știrile publicate de mai multe ziare austriece sâmbătă seara care precizau că Gerhard Kraner a trimis României și Bulgariei o propunere de relaxare a opoziției țării sale la aderarea celor două la spațiul Schengen.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne austriac a confirmat apoi informația, iar duminică, la o solicitare Digi 24, Kraner a explicat și cele trei condiții pe care România și Bulgaria ar trebui să le îndeplinească pentru ca Austria să accepte intrarea lor în Air-Schengen, care înseamnă libera trecere doar la granițele aeriene. Practic, granițele terestre și-ar păstra statutul actual, Bulgaria și România, nu ar fi oficial în spațiul Schengen.
Krone scrie și despre reacția predecesorului lui Ciolacu, actualul președinte al Senatului, Nicolae Ciucă, care „a cerut prudență, dar recunoaște că anunțul lui Karner este cu siguranță încurajator”, dar condițiile puse trebuie examinate”.
Și poziția președintelui Bulgariei, Rumen Radev, face referire la condițiile transmise de Kraner, oficialul de la Sofia numinu-le „inacceptabile” pentru țara sa.
Consolidarea în continuare a protecției la frontierele externe ale Uniunii Europene. Prezența Frontex (n.red – Poliția de Frontieră a Uniunii Europene) la granița bulgaro-turcă ar trebui să fie cel puțin triplată. De asemenea, trebuie crescut „substanțial” sprijinul financiar pentru protecția frontierelor externe bulgare și române. Controale consolidate la frontierele terestre dintre Bulgaria și România, precum și dintre România și Ungaria, sunt parte din condițiile transmise de ministrul austriac.
„Asumați-vă responsabilitatea pentru migranții care au sosit ilegal în Austria”, este a treia condiție formulată de Ministerul austriac de Interne, potrivit răspunsului pentru Digi24. „Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, Austria poate fi de acord cu (primirea României în) Air Schengen”.
Cu o zi înainte, presa austriacă explicase că, de fapt, condiția consolidării frontierei externe a UE se referă la construirea de garduri la graniță în Bulgaria și România, iar cea legată de asumarea responsabilității pentru migranții sosiți ilegal în Asutria spune, de fapt, că România și Bulgaria să primească din Austria migranții, mai ales sirieni și afgani.
Eurodeputatul austriac NEOS Claudia Gamon a descris comportamentul guvernului federal drept „doar jenant”. „România și Bulgaria îndeplinesc toate criteriile pentru aderarea la Schengen. Faptul că Karner vrea acum să negocieze pentru ceva care este deja al lor este un scandal. România și Bulgaria nu ne datorează nimic!”
Propunerea lui Kraner e și mai dur criticată în Austria de purtătorul de cuvânt al FPÖ (Partidul Libertății din Austria, de extremă dreapta) pentru securitate, Hannes Amesbauer, care acuză pe ÖVP (Partidul Popular austriac, din care face parte ministrul Kraner) că vrea să treacă prin extinderea Schengen, în cele din urmă.