„Câteva zile s-a discutat intens despre cutremur și efectele lui. Întâi a fost cel din Turcia apoi cele din Gorj. Apoi s-a inflamat Facebook-ul la moartea lui Șora. Acum este momentul Auchan. Toți intelectualii, toți revoluționarii, toți activiștii, toată presa independentă luptă zgomotos pentru a acoperi marile ticăloșii ale justiției, dosarele HexiPharma și Gigină (sau Oprea)”, scrie Eugen Iancu, care este și președintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010.

Deciziile din cele două dosare, scrie Iancu, arată că „justiția din România a dovedit încă o dată că nu are nici o legătură cu dreptatea, cu identificarea și condamnarea criminalilor”, iar „liniștea asurzitoare” prezentă în societate” demonstrează că „marii luptători împotriva corupției nu au pe agendă activitatea justiției”.

În acest context, el amintește situația dosarelor Colectiv sau al incendiilor de la Spitalul Județean Piatra Neamț sau „Matei Balș”, despre care nu s-a comunicat nimic privind starea anchetelor. „Dacă aparții anumitor structuri ale statului îți poți face de cap oricât vrei (poți ucide, poți fura), sistemul te va salva”, acuză el.

Eugen Iancu face și o trecere în revistă a faptelor pentru care consideră că nu ar trebui ca statul să mai acorde prescrierea lor.

„Într-un stat normal am fi aflat cam câți oameni au fost uciși în spitalele țării de lipsa de eficiență a produselor HexiPharma iar falsificatorii ar fi fost condamnați pe viață.

Într-o țară normală nu ar exista prescriere pentru fapte care au provocat moartea. Într-o țară normală procurorii și judecătorii nu s-ar subordona serviciilor sau politicului. Într-o țară normală dreptul la sănătate, la viață și la justiție ar fi respectate.

Într-o țară normală populația ar reacționa, dar pentru asta ar trebui să nu fii un popor laș, indiferent, complice”, încheie președintele Asociației Colectiv.

Într-o decizie luată vineri, 3 martie 2023, Curtea de Apel București a dispus încetarea procesului în cazul directorilor HexiPharma, în cazul cărora faptele s-au prescris, însă firma va plăti despăgubiri.

Curtea de Apel a considerat culpabili firma HexiPharma și directorii săi pentru falsificarea dezinfectanților și a obligat compania să plătească sume importante către unități spitalicești și servicii de ambulanță, iar pe directori să achite cheltuielile de judecată, să nu mai conducă nicio firmă vreme de 5 ani și să nu mai producă dezinfectanți. Peste 10 milioane de euro sunt despăgubirile pe care trebuie să le plătească HexiPharma către 131 de spitale din România.

Luni, 6 martie, Tribunalul Bucureşti a decis achitarea fostului ministru de interne Gabriel Oprea, acuzat de ucidere din culpă în cazul morții lui Bogdan Gigină. Singurul condamnat în acest proces a fost Petre Mazilu, administratorul firmei care n-a semnalizat groapa, 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare. Sentința, care nu e una definitivă, vine după 7 ani de la accidentul în care tânărul polițist şi-a pierdut viața. Fapta de care e acuzat Gabriel Oprea se va prescrie în toamna acestui an.

Urmărește-ne pe Google News