• Judecătorii de la Curtea Supremă au decis, miercuri, 21 iunie, ca Cristian Popescu Piedone să fie achitat și eliberat din închisoare în dosarul Colectiv. „Fapta nu este prevăzută de legea penală”, a decis instanța. Fostul primar al sectorului 4 a fost condamnat în mai 2022 la patru ani de închisoare, dintre care a executat un an și o lună.

„Am avut această convingere de anul trecut, din momentul în care s-a pronunțat sentința. Cât timp justiția nu i-a găsit vinovați pe directorii și specialiștii din primărie, cei care au avizat autorizația de funcționare a clubului, atunci condamnarea lui Piedone a fost dată doar pentru a ne calma pe noi, urmând să-l achite ulterior. Primarul a semnat în baza avizelor date de oamenii din subordine”, a declarat pentru Libertatea tatăl lui Alex, 22 de ani, una dintre cele 65 de victime ale incendiului din noiembrie 2015. 

Acesta a mai spus că se aștepta ca Piedone să fie achitat cel târziu în ianuarie 2023. „L-au ținut totuși un an în închisoare. Pot să afirm cu toată convingerea mea că nu avem o justiție independentă”, a afirmat Iancu.

Narcis Hogea, tatăl unui fiu mort la Colectiv: „Arată direcția din ultimii ani dată de cei care ne conduc”

Narcis Hogea, un alt părinte care și-a pierdut fiul în tragedia din club, s-a declarat consternat de decizia justiției.

„Un primar, care a semnat o autorizație de funcționare a unui club în care au murit 65 de oameni și alți 200 au fost răniți, este găsit nevinovat de justiția din România. Asta arată, de fapt, direcția din ultimii ani dată de cei care ne conduc. Ca statul, prin reprezentanții săi, să nu fie vinovat de deciziile pe care le iau în numele nostru”, a declarat Hogea pentru Libertatea. 

Eliberat după un an și o lună de închisoare

Fostul primar Cristian Popescu Piedone va fi eliberat după ce recursul său în casație a fost admis. El a fost achitat pentru acuzația de abuz în serviciu. Instanța a decis că fapta nu există.

Aceeași instanță a respins azi celelalte recursuri în casație depuse în dosarul Colectiv și a decis ca unul dintre patronii Colectiv, Alin Anastasescu, directorul firmei de artificii Cristian Niță și pompierii George Petrică Matei și Antonia Radu să rămână după gratii.

În urma incendiului din Club Colectiv, din seara de 30 octombrie 2015, 27 de oameni au murit pe loc, iar 142 au fost răniţi şi au ajuns în spitale, mulţi dintre ei în stare foarte gravă. Ulterior, 38 de răniţi de la Colectiv au decedat. 

Parchetul General, iar apoi Tribunalul Bucureşti şi Curtea de Apel Bucureşti au stabilit că acel club funcţiona în condiţii improprii, cu ferestrele zidite şi având o singură cale de evacuare în caz de urgenţă: printr-un container prevăzut cu o uşă.  

 
 

Urmărește-ne pe Google News