„Ce s-a judecat în cei 6 ani și 6 luni? Pentru ce au fost date condamnările? Foarte simplu, s-au judecat și pedepsit vinovații pentru izbucnirea incendiului cauzator de moarte și răni care au dus la invaliditate, la incapacitate de muncă, la zile, luni, ani de tratamente, operații și nu în ultimul rând la moarte. Ce nu s-a judecat? Moartea de după”, scrie Eugen Iancu.
El argumenează că „atunci când umpli spitalele bucureștene cu 180 de arși”, iar guvernul apelează la cei mai buni specialiști pentru a-i trata, dar „deciziile pe care le iei ucid, este necesar să explici în justiție de ce ai luat acele decizii”.
„De ce este nevoie de un proces? De ce este nevoie de o justiție dreaptă, corectă? De ce este nevoie de procurori curajoși, onești, de ce este nevoie de judecători drepți? Simplu, o societate nu poate fi bună, sănătoasă decât cu un tratament eficace și o intervenție chirurgicală care să elimine infecția”, motivează Eugen Iancu.
După aproape 7 ani de la tragedie, Iancu subliniază că nu a văzut decât o fugă de această răspundere, iar „niște profesori-academicieni cu adevărat profesioniști nu ar avea nevoie de intervenții care să împiedice un proces”.
„În România justiția, influențată de relații, prietenii, obligații, politic și servicii (cine nu are nevoie de un medic) refuză anchete și un proces care să scoată la lumină mizeria din sănătatea românească, un proces care să vindece România. Medicii trebuie să aibe curaj să vorbească, să aibe curaj să își asume, au nevoie de o Românie sănătoasă, o sănătate pe care doar justiția o poate oferi”, mai afirmă Eugen Iancu.
Joi, Curtea de Apel București a pronunțat sentințele definitive în dosarul Colectiv. Cristian Popescu Piedone a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare, iar patronii clubului Colectiv la 6 ani, 8 ani și 11 ani de închisoare cu executare. Alin George Anastasescu, unul dintre ei, a primit cea mai mare pedeapsă din dosar, 11 ani și 8 luni de închisoare.