Europarlamentarul a precizat că la Consiliul European de la Bruxelles, unde au participat șefii de state și de guverne, inclusiv președintele Klaus Iohannis, „nu s-a discutat oficial nimic despre extinderea spaţiului Schengen în 2023” și nu s-a făcut „nicio referire la România sau Bulgaria”.
„Discuțiile bilaterale din pauze sau solicitările noastre, exprimate prin președintele care ne îndemâna să nu facem nimic, nu au fost auzite de nimeni”, a adăugat Eugen Tomac.
„Concluziile Consiliului European sunt clare și au avut o singură mențiune la Schengen. Aceasta se referă la Croația, căreia i-au urat bun venit în spațiul de liberă circulație al Uniunii Europene”, a punctat europarlamentarul, care a susținut că „acesta este crudul adevăr, am înregistrat un eșec de proporții, o umilință cruntă pe linie. Dar, evident, vina e la alții”.
Președintele Klaus Iohannis a declarat de la Bruxelles, pe 15 decembrie, că este optimist că țara noastră va fi primită anul viitor în spațiul Schengen. Ulterior, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au declarat că o decizie în privinţa aderării României şi a Bulgariei la spațiul Schengen poate fi luată în 2023.
Aderarea României la Schengen a fost blocată pe 8 decembrie de Austria, care a votat împotrivă în cadrul Consiliului JAI. Olanda a votat și ea contra României, dar a precizat că s-a opus, de fapt, aderării Bulgariei, candidatura celor două țări fiind analizată la pachet. În acelaşi timp, Croaţia a primit undă verde să adere la Schengen de la 1 ianuarie 2023.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
simion_har • 20.12.2022, 13:47
Demisia domnule Tomac, demisia ... pana acum ai dormit in parlamentul european si acum, ca te-a trezit brusc magaria cu Schenghen ai inceput sa behai ...