„Sunt absolut convins că în 2023 nu avem nicio șansă. 2024 este un an cu alegeri europarlamentare. Din nou, nu va fi acest subiect pe ordinea de zi a statelor membre, pentru că nimeni în campania electorală nu va spune că extinde Spațiul Schengen. Tocmai de aceea, cred că termenul cel mai realist este de minim doi ani de zile pe care trebuie să-i așteptăm pentru a fi din nou repus pe agenda Consiliului JAI acest subiect”, a declarat Eugen Tomac la RFI România.
„Șansa noastră a fost ratată pe 8 decembrie. Nu ne rămâne decât o singură soluție pe care o văd în momentul de față și care poate fi luată în calcul și ar trebui luată în calcul de către Guvernul de la București și anume să sesizăm Curtea de Justiție a UE, pentru că aici nu mai avem un conflict politic între state, aici e o problemă juridică între instituțiile UE”, a declarat Eugen Tomac.
Potrivit europarlamentarului român, nici Suedia, dar, probabil, nici Spania, țări care vor prelua în 2023 președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, nu vor avea pe agendă subiectul extinderii Spațiului Schengen.
„În primul rând, trebuie să-i convingem pe suedezi să pună pe ordinea de zi acest subiect al extinderii Spațiului Schengen. Or am văzut programul președinției suedeze, niciun fel de referire cu privire la extinderea Spațiului Schengen, singurul aspect pe care îl menționează pe timpul președinției suedeze este legat de consolidarea Spațiului Schengen”, a afirmat Eugen Tomac.
„Mulți fac trimitere la ceea ce se poate întâmpla în a doua parte a anului 2023, când va prelua președinția UE Spania. Spania însă va avea alegeri în decembrie. Nu văd cum un Guvern care intră în campanie electorală va avea pe agenda sa drept prioritate extinderea Spațiului Schengen, în condițiile în care știm că atât Spania, cât și Italia sunt puternic criticate pentru modul cum gestionează frontiera de sud a UE”, afirmă europarlamentarul Eugen Tomac, la RFI.
Suedia a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2023, dar printre priorități nu a fost inclusă și extinderea Spațiului Schengen, așteptată de România.
Întrebat care sunt șansele României să adere la Schengen în martie 2023, președintele Klaus Iohannis a declarat că nu dorește să avanseze un calendar precis.
FOTO: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
mc2monis • 03.01.2023, 12:39
Ce tot ne intoxicati cu Shengen ul asra cand de fapt cheia este tot la noi in curte .Abia dupa 30 ani ati inceput sa dezvoltati tara asta (autostrazi,infrastructura).Clasa politica de la noi este vinovata pentru esecul asta pentru ca a tinut tara in subdezvoltare .Apar tot felul de viteji care ne vrajesc in presa si la tv, viteji de care suntem satui Faceti din Romania tigrul Europei si apoi ne vor vrea ei pe noi in Shengen,nu ne vom mai ruga de ei ca sclavii.Haideti sa le aratam tuturor ca suntem urmasii Dacilor popor care a stat la baza civilizatiei Europene pentru ca de fapt asta este adevarul despre daci Multumesc