„Scuze se pot găsi mereu, dar trebuie să recunoaştem că nicio instituţie şi niciun stat nu a tratat cu seriozitate această ameninţare. Am spus încă din 29 ianuarie, în plenul Parlamentului European, că populaţia trebuie pregătită de criza pe care o trăim astăzi. COVID-19 decimează Europa, state întregi sunt paralizate, mii de oameni mor”, a scris Tomac în postare.
El continuă: „Acum trebuie să scoatem Armata şi Poliţia pe stradă pentru a-i opri pe inconştienţi. Dacă stăm toţi în casă, oprim răspândirea virusului nimicitor şi salvăm vieţi. Trebuie să înţelegem că acum este nevoie de un efort comun. Restricţiile se aplică tuturor fără nicio excepţie”.
Reacţia politicianului a venit după ce, sâmbătă, vremea frumoasă i-a scos din case pe mulţi bucureşteni în ciuda avertismentelor autorităţilor de a sta în case pentru a evita răspândirea noului coronavirus.
Cel mai mare parc din Bucureşti, Herăstrău, a fost luat cu asalt de oameni în plină stare de urgenţă generată de noul coronavirus.
Autorităţile au impus noi restricții, printr-o ordonanță militară, care a intrat in vigoare duminică, 22 martie, de la ora 22.00.
Astfel, mall-urile rămân închise, iar activitatea în cabinetele stomatologice este suspendată.
De luni, 23 martie, tot de la ora 22.00, intră în vigoare restricțiile de circulație în afara locuinței.
Astfel, în intervalul orar 22:00 și 6:00, circulația persoanelor în afara locuinței / gospodăriei este permisă numai în anumite condiţii:
- pentru deplasarea în interes profesional inclusiv între locuință /gospodărie și locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi
- deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie, domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale
- deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță
- deplasarea din motive justificate precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie
- deplasări scurte în apropierea locuinței/gospodăriei legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie și domestice.
Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe proprie răspundere.
Declarația pe proprie răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, gospodăriei, locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.
Fac excepție de la aceste prevederi personalul din cadrul instituțiilor: sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, corpului diplomatic, personalul care asigură serviciile de utilitate publică, Guvernul României, Administrația Prezidențială și măsura se aplică începând cu data de 23 martie 2020, ora 22:00.