Tribunalul a respins ca „vădit inadmisibilă” acţiunea formulată de Eugen Tomac împotriva Consiliului UE faţă de decizia neacceptării României în spațiul Schengen. În acest context, europarlamentarul PMP Eugen Tomac a afirmat că „procesul împotriva Consiliului Uniunii Europene la CJUE nu s-a încheiat”.
El a precizat, într-o postare pe Facebook, că a cerut Guvernului „să intervină în calitate de reclamant privilegiat în acest proces istoric pentru România”, dar a susținut că Executivul „nu a intervenit și nu m-a sprijinit cu absolut nimic”.
„Având în vedere faptul că Tribunalul de la Luxembourg nu a respins doar acțiunea inițiată împotriva Consiliului UE, ci a analizat și aspecte de fond, suntem în drept să facem recurs la Curtea de Justiție a Uniunii Europene și să sperăm că viitorul complet de judecători va aborda această problemă într-un mod mai complex și mai detaliat, în conformitate cu Tratatele UE și acordurile Schengen”, a mai spus Tomac.
Pe 6 februarie, el a deschis acțiunea la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru „abuzul de drept al Austriei și încălcarea Tratatului Uniunii Europene și a Tratatului de Funcționare a UE” în problema Schengen.
Istoricul blocării României la Schengen
Pe 8 decembrie 2022, Austria a blocat aderarea României la Schengen, votând împotrivă în Consiliul JAI de la Bruxelles și aducând drept argument criza migranților. Olanda a votat împotriva admiterii Bulgariei, care a fost însă cuplată cu România, cele două țări fiind evaluate împreună.
Președintele Klaus Iohannis a declarat pe 29 iunie anul acesta că aderarea României la Schengen va fi pusă pe agenda Consiliului JAI doar când vor exista indicii clare care să arate că există consens, pentru ca România să nu mai fie din nou refuzată de Austria.
Pe 26 august, ministrul de interne, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit la Viena cu omologul său Gerhard Karner, iar acesta din urmă a spus că Austria își menține poziția împotriva extinderii spațiului Schengen.
Pe 15 septembrie, Marcel Ciolacu a anunțat că România va ataca Austria la Curtea Europeană de Justiție, dacă guvernul de la Viena își va menține vetoul pe Schengen la Consiliul miniștrilor de interne ai UE care va avea loc în decembrie.
Pe 27 octombrie, președintele Iohannis a lăsat de înțeles că acționarea Austriei în judecată la CJUE pentru Schengen este incertă, afirmând că „este o chestiune juridică foarte complicată”.
Frumosul1 • 29.10.2023, 11:52
Trebuie da ți in judecată ptr.neintrarea in Schengen Romania pierde miliarde de euro Sint necesare despăgubiri