„Guvernul poate merge mâine la CJUE. Spun de aproape un an că singura cale scurtă pe care o avem la dispoziție pentru a intra în Schengen cât mai curând este un proces la CJUE. De aceea, am deschis o acțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene în data de 6 februarie împotriva Consiliului Uniunii Europene pentru a constata abuzul de drept al Austriei și încălcarea Tratatului Uniunii Europene și a Tratatului de Funcționare a UE privind accesul României în spațiul Schengen”, a scris Tomac pe Facebook.
„Mă bucur că, după ce Comisia Europeană a transmis CJUE că susține demersul pe care l-am inițiat împotriva Austriei, Guvernul României ia în calcul să se alăture acestui proces”, a adăugat el, după ce premierul Ciolacu a spus că România va ataca Austria la Curtea Europenă de Justiție pentru despăgubiri, dacă guvernul de la Viena își va menține vetoul pe Schengen la viitorul Consiliu al miniștrilor de interne ai UE.
„Îi recomand premierului Ciolacu să nu mai aștepte până la Consiliul JAI din decembrie, deoarece sigur nu se va schimba nimic până atunci”, a mai afirmat europarlamentarul.
Iohannis spunea că România nu va boicota Austria
Pe 8 decembrie 2022, Austria a blocat aderarea României la Schengen, votând împotrivă în Consiliul JAI de la Bruxelles și aducând drept argument criza migranților. Olanda a votat împotriva admiterii Bulgariei, care a fost însă cuplată cu România, cele două țări fiind evaluate împreună.
Pe 14 decembrie 2022, președintele Klaus Iohannis a spus că nu va exista un boicot din partea statului român la adresa Austriei, dar președintele PSD, Marcel Ciolacu, a susținut încă de atunci că România trebuie să-şi exercite dreptul de veto la interesele statului austriac.
Tot Iohannis a declarat, dar pe 29 iunie anul acesta, că nu există garanții că aderarea României la Schengen va fi pusă pe agenda viitorului Consiliu JAI din acest an și a subliniat că acest lucru va fi făcut doar atunci când vor exista elemente certe care să arate că există consens. „Nu putem să ne jucăm cu o chestiune vitală pentru România, probabil și pentru Bulgaria și importantă pentru Uniune. Nu putem să supunem la vot chestiuni o dată și încă o dată, și încă o dată și să tot primim răspunsuri negative”, a afirmat el.
Pe 26 august, ministrul de interne, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit la Viena cu omologul său Gerhard Karner, iar acesta din urmă a spus la finalul discuțiilor că Austria își menține poziția împotriva extinderii spațiului Schengen.