Eugen Teodorovici a spus că, referitor la salariile celor din domeniul IT, sunt cele patru categorii de persoane: IT-iști, persoane cu dizabilități, sezonieri și partea de cercetare.
”Pe site-ul Ministerului de Finanțe am postat actul normativ care aduce soluția găsită la Ministerul de Finanțe, zic eu, în dezbatere publică și sperăm cât mai curând pe masa Guvernului”, a declarat ministrul Finanțelor.
El a explicat că acele companii care au angajați din zona de IT, dar și celelalte trei categorii, cu condiția transefrului celor 20% către angajați – doar aceste companii pot aplica un astfel de mecanism – statul va suporta diferența dintre contribuțiile pentru CASS, astfel încât angajații să nu piardă absolut nimic raportat la cea au avut în decembrie 2017.
„Angajatorii nu pierd absolut nimic pentru că ei doar transferă ceea ce dădeau până anul trecut pentru angajați, transferă acestora cei minim 20%, iar statul vine cu diferența pentru ca acei angajați să nu piardă nimic absolut nimic față de cât au avut în decembrie. Noi, ca și FISC, transmitem zilnic în baza a ceea ce primim la nivelul FISC-ului aceste sume către fondul de sănătate, astfel încât lucrurile să meargă normal”, a mai spus Todorovici, precizând că este o schemă pentru o perioadă de un an de zile și că lucrurile s-au soluționat din acest punct de vedere”.
Măsura se va aplica inclusiv persoanelor din cele patru categorii pentru care se modifică raportul de muncă, respectiv detaşare, suspendare sau încetare, precum şi pentru angajaţii ai căror angajatori se află în stare de insolvenţă.
„Măsura este condiţionată de efectuarea de către angajator a transferului sarcinii fiscale a contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, ca urmare a dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 79/2017, respectiv efectuează majorarea venitului salarial brut cu cel puţin 20% faţă de nivelul din luna decembrie 2017 pentru angajaţii beneficiari ai acestei măsuri.
Pentru aceste persoane, al căror venit salarial brut este majorat cu cel puţin 20% faţă de nivelul din luna decembrie 2017, angajatorii determină nivelul contribuţiei de asigurări sociale şi al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, datorate potrivit prevederilor Codului fiscal, prin aplicarea cotelor de 25% şi, respectiv 10% la venitul brut majorat”, se precizează în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.
Astfel, contribuţia de asigurări sociale (CAS) datorată se reţine integral în timp ce contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) se reţine parţial, în raport cu CASS datorată, astfel încât venitul salarial net obţinut pentru luna decembrie 2017 să fie menţinut şi pentru anul 2018.
Venitul salarial brut din luna decembrie 2017, în funcţie de care se determină venitul brut pentru care se aplică suportarea de la bugetul de stat a unei părţi din CASS datorată, este format din salariul de încadrare şi elementele de natura veniturilor salariale care se acordă în fiecare lună, conform contractului individual de muncă, valabil în luna decembrie 2017, care constituie bază de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii.
Citește și: Nereguli depistate de Corpul de control la Compania Aeroporturi București: angajări ilegale, salarii peste limita legală