Un document de acum doi ani, publicat abia acum, arată că invazia rusească a Crimeei a fost permisă de către Occident.
Potrivit EuObserver, documentul a fost publicat de o comisie parlamentară de la Kiev pe site-ul instituției și conține transcrierea reuniunii Consiliului National de Siguranță și Apărare din 28 februarie 2014, la doar câteva zile după căderea de la putere a fostului președinte Ianukovici și la o zi după ce forțele speciale ale Kremlinului au capturat clădirile guvernamentale din Crimeea.
Președintele interimar Oleksandr Turchynov a vrut atunci să declare stare de război și să respingă atacul rusesc. Însă miniștrii l-au avertizat că acest lucru nu e posibil pentru că Occidentul nu-i va ajuta. Mai mult, Ihor Teniuh, Ministrul Apărăroo i-a sugerat că au nevoie în acest sens de ajutor, întrucât poate mobiliza doar 5.000 de soldați, în vreme ce Rusia are deja 38.000 de oameni la graniță, sub pretextul unui exercițiu militar. Alti lideri l-au avertizat pe Turcinov ca majoritatea locuitorilor Crimeei sunt pro-rusi, deci nu vor rezista in fata invaziei. Iar premierul Iateniuk i-a spus clar ca NATO “se teme” sa ajute Ucraina si ca nicio tara nu le va veni in ajutor in cazul unui razboi cu Rusia. „Nu suntem pregătiți de un război de o asemenea amploare. Avem nevoie de timp și de ajutor. Avem nevoie de o reacție a comunității internaționale. Astăzi nu avem nici o armată. A fost distrusă sistematic de Ianukovici și anturajul lui”, a declara Ihor.
Alți lideri l-au avertizat pe Turcinov că majoritatea locuitorilor Crimeei sunt pro-ruși, deci nu vor rezista în fața unei astfel de invazie. Iar premierul Iateniuk i-a spus clar că NATO “se teme” să ajute Ucraina și că nici o țară nu le va veni în ajutor în cazul unui război cu Rusia. „Nici o țară nu cred că va sări în ajutorul ucrainei, nici cele care fac parte din Memorandumul Budapeste”, a mai spus Iateniuk, referindu-se la tratatul din 1994 când Franța, Marea Britanie și SUA au promis să protejeze Ucraina, în schimbul dezarmării arsenalului său nuclear. În plus, acesta a subliniat că SUA a retras două nave de război ce staționeau în Marea Neagră, ca semn al intenției Occidentului.