Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal și economist-șef al Raiffeisen Bank, a afirmat că reducerile de taxe din ultimii ani și creșterea salariilor duc la creșterea consumului, ceea ce mai departe duce la creșterea importurilor. ”Atâta timp cât fundamentele macro nu se îmbunătățesc, iar deficitul comercial crește, asta pune presiune pe curs”, a afirmat șeful Consiliul Fiscal.

Noul nivel-record vine după ce leul ajunsese ieri la 4,61 lei față de euro, însă în tranzacțiile interbancare euro ajunsese la 4,62 lei.

”Revoluția fiscală”

Deprecierea vine după ce Guvernul a adoptat ieri ”Revoluția fiscală”, respectiv trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, scăderea contribuțiilor la Pilonul II de pensii, impozitarea cu 1% din cifra de afaceri a firmelor cu vânzări sub un milion e euro și taxarea multinaționalelor.

Sindicatele se tem că angajații din mediul privat vor avea salariile reduse cu 20% începând cu 2018, în vreme ce economiștii cred că deficitul bugetar va trece anul viitor de limita de 3% din Produsul Intern Brut (PIB).

Noi scumpiri

Scăderea leului în fața principalelor valute înseamnă scumpirea bunurilor importate, precum alimentele. De asemenea înseamnă că românii vor plăti mai mult la ratele pentru creditele în euro, pentru chirii sau pentru abonamentele la telefonie, care sunt listate în euro de către companii.

De partea cealaltă, deprecierea în fața dolarului se traduce prin scumpirea carburanților, deoarece cotațiile internaționale ale acestora depind de dolar și de barilul de țiței, care este tranzacționat tot în dolari.

Concomitent, un dolar mai puternic înseamnă și scumpirea electronicelor și hainelor importate din Asia, acestea fiind tranzacționate tot în dolari.

De altfel, Mugur Isărescu – guvernatorul Băncii Naționale a României – a anunțat că în 2018 prețurile vor crește mai repede decât se anticipase.

 
 

Urmărește-ne pe Google News