În ultimele zile, leul a coborât cinci procente, ceea ce reprezintă jumătate din scăderea înregistrată în întreg anul trecut. Mai grav este faptul că analiştii nu sunt optimişti în aprecierea monedei naţionale, ceea ce înseamnă că ne putem aştepta la veşti din ce în ce mai rele în săptămânile următoare.
Leul a scăzut în aceste zile, cât în tot anul trecut
Diferenţa dintre un euro care valora 3,68 lei, de exemplu în 3 noiembrie 2008, şi un euro care valorează azi 4,21 lei e uşor de calculat de fiecare român care are de plătit rate la bancă, chirii sau alte datorii în moneda europeană. Ne-am îngrozit cu toţii când am văzut cât avem de achitat în plus, iar scumpirile nu vor întârzia să apară. După ce chiriile au explodat, şi ratele bancare au crescut, acum toţi se înghesuie să anunţe măriri de preţuri.
Viaţa în România se scumpeşte cu 10%
Patronatele din industria alimentară au anunţat deja noi scumpiri, de până la 10%, pe care le vom simţi în următoarele săptămâni. Cele mai “expuse” produse sunt fructele şi legumele, care în această perioadă sunt importate aproape integral. La acestea se adaugă produsele din carne şi lapte. Creşteri de preţ se vor simţi şi la biletele de avion, abonamentele Tv sau cele de telefonie mobilă. Dacă moneda naţională va continua să se deprecieze, vom avea de plătit mai mult şi la utilităţi, cum ar fi căldura sau energia electrică.
lie Şerbănescu, analist economic:
“Cine are de plătit rate la credite în euro, a greşit atunci când a ales acest produs bancar. Gafa a fost cu atât mai mare, cu cât oamenii au fost sfătuiţi să nu facă împrumuturi decât în moneda în care au veniturile. Din păcate, leul nu are cum să crească, ba mai mult, tendinţa este în continuare de scădere”.
«Oamenii nu mai au resurse să-şi plătească datoriile»
Daniel Dăianu, economist:
“De-a lungul timpului au fost făcute mai multe studii, potrivit cărora atunci când euro ajunge la un prag de 4,2 -4,3 lei sunt “atinse” bilanţurile băncilor comerciale. În acest moment, instituţiile bancare încep să aibă grave probleme cu rambursarea de la populaţie. Oamenii nu mai au resurse, se simt copleşiţi de datorii şi mulţi uită să le achite”.
«De la o depreciere rapidă, la o apreciere tot rapidă »
Adrian Vasilescu, consilier BNR:
“Cele cinci zile de apreciere a monedei europene nu pot da o concluzie generală despre ce se va întâmpla în tot acest an. Nu putem şti ce va urma. Din 1992 încoace se întâmplă mereu acelaşi lucru. Vorbim despre teoria pendulului, în care, de la o depreciere rapidă a leului trecem la o apreciere la fel de rapidă”.
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!