UPDATE ora 15:35. Euro se vinde și cu 4,7 lei la băncile comerciale. Astfel, a treia bancă din România din punct de vedere al activelor, BRD, a afișat miercuri un preț de 4,704 lei/euro, scrie News.ro.

UPDATE Cursul oficial anunțat de către BNR la ora 13.00 este de 4,6198 lei pentru un euro, iar acesta este cel mai slab nivel din 2012 încoace, de la suspendarea fostului președinte Traian Băsescu.

Concomitent, în aceeași ședință de Guvern autoritățile vor să adopte și scăderea contribuțiilor la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,7%, dar și reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Sindicaliștii se tem că scad salariile cu 20%

Aceasta din urmă este o măsură luată de stat pentru ca impactul la angajat să fie neutru, adică pentru a se asigura că aceștia nu au veniturile diminuate. Proiectul nu menționează însă o obligație a angajatorilor să majoreze salariile brute cu diferența de 22%, astfel că salariații din mediul privat se tem că le vor scădea salariile. Aceștia au protestat de mai multe ori în ultimele zile, angajații Dacia protestând ieri la Mioveni împotriva măsurii, iar alte mitinguri se anunță și în zilele următoare.

Mai mult, reducerea impozitului pe venit va duce la crearea unui gol de câteva miliarde de lei la bugetul statului, dar și la autoritățile locale. Reprezentanții municipiilor s-au întâlnit ieri cu premierul Mihai Tudose și au primit asigurări că aceste pierderi de venituri vor fi compensate.

Comisia Europeană a criticat dur intențiile Guvernului într-un raport recent.

Taxa de 1% pe cifra de afaceri și impozitarea multinaționalelor

Alte măsuri care vor fi adoptate astăzi de către Executiv sunt instituirea unei taxe de 1% pe cifra de afaceri a companiilor care au cifră de afaceri de până la un milion de euro, dar și taxarea multinaționalelor pe transferurile între entitățile din același grup.

Scăderea leului înseamnă scumpiri

Scăderea leului în fața principalelor valute înseamnă scumpirea bunurilor importate, precum alimentele. De asemenea însemană că românii vor plăti mai mult la ratele pentru creditele în euro, pentru chirii sau pentru abonamentele la telefonie, care sunt listate în euro de către companii.

De partea cealaltă, deprecierea în fața dolarului se traduce prin scumpirea carburanților, deoarece cotațiile internaționale ale acestora depind de dolar și de barilul de țiței, care este tranzacționat tot în dolari. De altfel, sortimentele de carburanți premium au trecut ieri de 6 lei pe litru, combustibilii scumpindu-se cu aproape 20% în ultimele trei luni.

Concomitent, un dolar mai puternic înseamnă și scumpirea electronicelor și hainelor importate din Asia, acestea fiind tranzacționate tot în dolari.


CITEȘTE ȘI:
Anunț important pentru cetățenii UE din Marea Britanie. Ce trebuie să știe cei care vor să rămână în țară după Brexit

 
 

Urmărește-ne pe Google News