Cresterea euro nu este deloc benefica pentru romanii de rand. Multe produse si servicii „se invart” dupa euro. Si cel mai mare impact il va avea asupra preturilor carburantilor. Luna de luna benzina se scumpeste. Si de la 1 iulie, majorarea de preturi va fi iminenta. Desi deocamdata conducerea SNP Petrom nu a anuntat procentul, benzinarii se asteapta la o majorare destul de mare, deoarece euro a crescut in ultima luna cu 5,12%, crestere sustinuta si de o depreciere a dolarului. Oricum, analistii economici apreciaza ca moneda euro va trece in urmatoarele zile de pragul de un dolar. Moneda europeana a fost cotata, miercuri, la 0,99 centi, cel mai ridicat prag atins dupa luna februarie a anului 2000, pe fondul unui nou scandal legat de practicile contabile in sectorul corporatist din Statele Unite. Potrivit traderilor, factorul principal care a stat la baza declinului consemnat de moneda americana e anuntul facut marti, de grupul de telecomunicatii World-Com, care considera ca are indicii referitoare la o posibila frauda in valoare de 3,8 miliarde $. Directorul financiar al companiei este suspectat in acest caz. Ieri, euro a scazut putin, in timp ce dolarul s-a apreciat. Paritatea a fost de 0,984.
Surse din cadrul Petrom ne-au declarat ca pe hartie scumpirea ar trebui sa fie de circa 500 de lei pentru un litru si, intrucat in luna iunie nu s-a operat nici o majorare, compania suportand deprecierea leului, „hai sa zicem maximum 1.000 de lei pe litru”, estimeaza sursele citate. Liderul benzinarilor particulari, Ion Tache, ne-a declarat ca scumpirea ar fi ceva mai mare, in jur de 1.500 lei/litru, deoarece are informatii ca Petrom va „ingheta” preturile pe timpul verii si de aceea isi va lua acum o marja de siguranta.
Si mai pesimista, insa, Agentia de presa Mediafax anunta ieri, citand surse din industria petroliera, ca preturile carburantilor auto vor creste de la 1 iulie cu 3.000-3.500 lei/litru pentru benzina si cu 2.000-2.500 lei/litru la motorina. Gabriel Nastase, purtatorul de cuvant al Petrom, ne-a declarat ieri, la inchiderea editiei, ca noile preturi nu au fost inca stabilite, acest lucru urmand sa se intample in ultima zi a lunii, asa cum prevede legea. Ascensiunea monedei euro va produce o scumpire in lant a tuturor produselor care „platesc” accize. Dar nu in perioada imediat urmatoare. Bauturile alcoolice s-ar putea scumpi in cateva saptamani, iar tigarile mai la toamna. Romulus Dascalu, presedintele Patronatului bauturilor alcoolice – Garant, ne-a declarat ca, o data cu terminarea stocurilor (peste 2-3 saptamani), bauturile alcoolice s-ar putea scumpi cu 3-4%. Directorul de imagine al Patronatului Romferment, Bogdan Constantinescu, spune insa ca o apreciere a euro cu 5% poate fi suportata de producatorii de alcool. „Nu ne permitem sa facem scumpiri pana in septembrie, pentru ca vara alcoolul se vinde prost. Daca pana la sfarsitul lui iulie cresterea euro se va dubla, atunci sigur vom creste si noi preturile cu 5%”, a declarat Bogdan Constantinescu. Producatorii de tigari spun insa ca evolutia monedei europene din ultimele zile nu va afecta inca pretul tigarilor. Gilda Lazar, de la JTI, afirma: „E foarte greu sa facem acum o evaluare, pentru ca noi platim accizele la data de 25 ale fiecarei luni pentru luna anterioara, iar importurile le facem in dolari, dolarul fiind in scadere. Abia peste doua-trei luni putem sa analizam efectele”. Si Radu Pop, de la British American Tobacco, spune ca vor mai tine preturile actuale cel putin in urmatoarele trei luni. „Valoarea accizelor se stabileste trimestrial, in functie de raportul leu-euro. Azi se calculeaza pentru urmatoarele trei luni si nu se intrevad scumpiri”.
Curentul si apa calda se scumpesc de la 1 iulie
In plus, de la 1 iulie, Guvernul a anuntat majorari de tarife si la energie electrica si energie termica. Tarifele la energia termica vor creste pana la 20 dolari/Gcal, Astfel, pretul national de referinta pentru energia termica va creste de la 600.000 lei, la 840.000 lei/Gcal, ceea ce va face din apa calda o placere interzisa. Aceasta va fi ultima majorare din urmatoarele 12 luni, conform acordului cu Fondul Monetar International, a afirmat ministrul industriei si resurselor, Dan Ioan Popescu. „Aceasta majorare a fost prevazuta intr-o hotarare de guvern care a fost aprobata de Parlament. Tarifele se aplica incepand cu 1 iulie”, a afirmat Dan Ioan Popescu. De la aceeasi data, se scumpeste cu 1,5% si curentul electric.
Urmărește-ne pe Google News