Efecte directe

Primul efect direct al deprecierii leului în fața euro este creșterea ratelor pentru cei cu credite în euro. De asemenea, cresc chiriile, căci acestea sunt negociate tot în euro.

Un alt efect este că trebuie să plătim mai mult pe abonamentele la telefonie, care sunt tot în euro promovate.

În fine, deprecierea duce la scumpirea bunurilor importate din zona euro. Reamintim, România importă mai bine de jumătate din mâncarea consumată din Uniunea Europeană.

Pe lângă alimente, și mașinile se vor scumpi.

De ce crește euro

Deprecierea vine după ce Guvernul a introdus o serie de noi taxe la finele anului trecut, subliniind nevoia masivă de bani a statului. Este vorba de ”taxa pe lăcomie”, pe care trebuie să o plătească băncile în cazul în care indicele ROBOR depășește 2%.

Indicele ROBOR reprezintă media dobânzilor cu care băncile se împrumută între ele. Guvernul ar putea obține suplimentar circa 4 miliarde de lei din ”taxa pe lăcomie”, dar experții avertizează că în final aceasta va fi plătită de către românii și firmele cu credite, căci va fi inclusă în comisioanele bancare.

Alături de ”taxa pe lăcomie”, Guvernul a mai decis introducerea unei taxe de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie, o alta tot de 2% în domeniul jocurilor de noroc și una de 3% în telecomunicații.

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR, declara recent că noile taxe impus de Executiv sunt cauza scăderii leului.

Concomitent, Guvernul nu are încă un buget pe anul 2019.

 
 

Urmărește-ne pe Google News