Eurobarometrul a fost realizat în săptămânile care au urmat alegerilor din 26 mai pe un eșantion de aproape 28.000 de persoane. Dintre cei intervievați, 68% au afirmat că țara lor a avut de câștigat de pe urma accederii în Uniunea European, în creștere cu un procent față de eurobarometrul realizat în februarie-martie și cel mai mare din 1983 până acum.

Recordul absolut s-a înregistrat în ce privește răspunsul la întrebarea ”Credeți că vocea dumneavoastră contează în UE?”, care este inclusă în Eurobarometru din 2002. Circa 56% dintre răspunsuri au fost afirmative, în creștere de șapte procente față de martie.

Sentimentul că cetățenii pot influența mersul Uniunii a avut impact direct și asupra participării la alegerile pentru Parlamentul European. ”Participarea la alegerile europene din 2019 a crescut cu 8%, până la 50,6%, ceea ce înseamnă cea mai mare participare din 1994 până acum”, se arată în sinteza raportului de cercetare.

Tinerii, din ce în ce mai implicați

Din acest punct de vedere, România a înregistrat o creștere spectaculoasă a prezenței la vot față de scrutinul din 2009, de 19%, fiind depășită doar de Polonia, unde creșterea a fost de 22%. Cu un nivel al prezenței de 51%, România se află exact în media europeană.

Nivelul prezenței a fost influențat îndeosebi de participarea masivă a tinerilor. Persoanele din categoria de vârstă 16/18-24 de ani au venit la vot în proporție de 42%, o creștere de nu mai puțin de 50% față de 2014, când a fost de numai 28%. Niciodată nu a fost înregistrată o creștere atât de mare pe acest segment de vârstă.

Economia, în topul preocupărilor

În ce privește tematicile care au adus europenii la vot, principalele aspecte care au influențat decizia cetățenilor au fost economia și creșterea economică (44%), schimbările climatice (37%), precum și drepturile omului și democrația (37%). „Modul în care UE ar trebui să acționeze în viitor” a apărut, de asemenea, în topul motivației cetățenilor (36%). În 16 țări, respondenții s-au referit la economie și creșterea economică drept cel mai important aspect, în timp ce cetățenii din opt țări au ales schimbările climatice drept tematica principală pentru ei.

„Parlamentul European și alegerile în sine au devenit parte a vieții democratice normale a cetățenilor. Cu toate acestea, aceste alegeri nu au fost doar o expresie a datoriei civice. Cetățenii au votat pentru că susțin UE, pentru că pot face ca lucrurile să se schimbe prin vot. Parlamentul European trebuie să fie de acum înainte la înălțimea acestor așteptări „, a comentat David Sassoli, președintele Parlamentului European.

Citește și:Viktor Orban cere UE să oprească finanțarea ONG-urilor care ajută migranți

 
 

Urmărește-ne pe Google News