Conform eurodeputatului Andreas Schneider, din partea Partidului Social Democrat din Astria (SPO), criticile ministrului Karner, în special în ceea ce priveşte Croaţia, sunt „complet eronate”. El a adăugat că există unele probleme nerezolvate în ceea ce priveşte Bulgaria, dar că nu ar trebui să se pună în discuţie extinderea Schengen.

Totodată, eurodeputatul Lukas Mandl, de la Partidul Popular din Austria (OVP), a spus că Parlamentul European a aprobat intrarea Bulgariei, Croaţiei şi României în Spaţiul Schengen şi că nu există nicio modificare în acest sens. De asemenea, el a afirmat că este nevoie de un semnal serios pentru a accelera procesul de îmbunătăţire a politicilor de migraţie şi azil în UE.

În schimb, europarlamentarul Herald Vilimsky, de la Partidul Libertăţii din Austria (FPO), un partid populist de dreapta, a declarat că nu este în favoarea extinderii spaţiului Schengen.

Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, s-a opus în mai multe rânduri extinderii Spaţiului Schengen, afirmând că acesta nu funcţionează, după cum o dovedeşte numărul crescut de solicitanţi de azil în Austria.

SURSE: Lucian Bode, discuții cu Gerhard Karner despre Schengen

Ministrul de interne Lucian Bode urmează să meargă în Austria unde va avea discuții inclusiv cu omologul său austriac, ministrul de interne Gerhard Karner, au declarat surse politice pentru Libertatea.

Vizita demnitarului român la Viena va avea loc zilele viitoare, în contextul în care Karner a spus că Austria nu agreează extinderea spațiului Schengen.

Pe 18 octombrie, Parlamentul European a votat rezoluţia prin care se cere aderarea României la spaţiul Schengen. Potrivit documentului consultat de Libertatea, 15 eurodeputați olandezi au votat pentru aderarea României, patru olandezi au votat împotrivă, iar 6 olandezi, dintre care 5 aparținând partidului premierului Mark Rutte, s-au abținut de la vot.

Pe 16 noiembrie, Comisia Europeană a făcut public raportul de evaluare pentru aderarea României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen, care a fost unul pozitiv, și a cerut Consiliului de Justiție și Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene să ia decizia în acest sens.

Verdictul final privind aderarea României la Schengen va fi dat pe 8 decembrie, la Consiliul JAI, și este nevoie de unanimitate.

Ce ar însemna pentru România intrarea în Schengen

Spațiul Schengen este o zonă de liberă circulație a persoanelor. Concret, cele 26 de țări membre au eliminat controalele la frontieră, iar granița se trece fără a fi prezentate actele de identitate.

Cele 26 de țări membre Schengen sunt: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania și Suedia.

În acest moment, România, Bulgaria și Croația așteaptă să intre în spațiul Schengen. Ultimul stat care a aderat este Liechtenstein, în 2011.

Pentru România, aderarea la spațiul Schengen va însemna:

  • dispar controalele la frontiera statelor Schengen, prin urmare nu vor mai exista timpi de așteptare la graniță
  • cooperarea consolidată în domeniul polițienesc;
  • cooperare judiciară prin intermediul unui sistem rapid de extrădare și transfer ale executării hotărârilor penale.

Dezavantajele intrării în Schengen:

  • România ar putea deveni o țară de destinație pentru imigranți
  • riscul creșterii criminalității și a traficului de persoane; mai precis, în România ar putea intra mai ușor infractori din spaţiul Schengen, dar și membri ai reţelelor interlope din România ar putea părăsi mai ușor țara noastră

Urmărește-ne pe Google News