Europarlamentarii au decis, de asemenea, să oprească toate legile în curs de adoptare care implică Qatarul.

Ancheta poliției belgiene privind influența nejustificată a unui stat din Golful Persic, considerat a fi Qatarul, a provocat o adevărată undă de șoc la Bruxelles și a pus sub semnul întrebării regulile de transparență și de lobby ale Parlamentului European.

Europarlamentara elenă Eva Kaili și alți trei suspecți au fost acuzați de participare la o organizație criminală, corupție și spălare de bani. Cei patru rămân în arest preventiv.

Kaili a fost deja destituită din funcția de vicepreședinte al Parlamentului European și din calitatea de membru al grupului socialist, cunoscut sub numele de S&D.

Poliția belgiană a efectuat peste 20 de percheziții începând de vineri, a confiscat peste 1,5 milioane de euro în numerar și a înghețat resursele IT ale angajaților Parlamentului pentru a preveni dispariția datelor-cheie.

În rezoluția adoptată joi, cu 541 de voturi pentru și doar două împotrivă, eurodeputații s-au declarat „îngroziți” de aceste dezvăluiri și au subliniat „gravitatea și amploarea” cazului.

Legislativul comunitar „denunță, în termenii cei mai fermi, presupusele încercări ale Qatarului de a influența deputați, foști deputați și personal al Parlamentului European prin acte de corupție, care constituie o interferență străină gravă în procesele democratice ale UE”, scrie în proiectul rezoluției.

„Mijloacele de influențare nepotrivite, mita și alte infracțiuni penale sunt inacceptabile”, precizează proiectul.

Deputații europeni au cerut, de asemenea, suspendarea legitimațiilor de acces eliberate „reprezentanților intereselor din Qatar”, măsură care i-ar putea viza nu doar pe cetățenii qatarezi, până când ancheta va clarifica mai bine faptele.

Toate instituțiile și reprezentanții UE au nevoie de acum înainte de ecusoane de identitate pentru a putea intra în sediul Parlamentului European.

În plus, legiuitorii europeni au decis să suspende „toate lucrările privind dosarele legislative legate de Qatar”, în special acordul aviatic UE-Qatar, care nu a fost încă ratificat în totalitate, și controversata liberalizare a vizelor pentru cetățenii qatarezi și kuweitieni.

Ridicarea vizelor fusese aprobată la începutul acestei luni de către comisia pentru libertăți civile a parlamentului cu 42 de voturi pentru, inclusiv cel al lui Kaili, și 16 împotrivă, și se aștepta să fie trimisă în plenul Parlamentului.

Nu este clar când se vor relua discuțiile în jurul acestui dosar.

Deputații europeni își vor anula, de asemenea, toate „vizitele planificate” în țara din Golf, care găzduiește în prezent Cupa Mondială FIFA, și au cerut o interdicție la nivelul UE privind donațiile politice făcute de țări din afara blocului.

„Încrederea în integritatea Parlamentului și în statul de drept este primordială pentru funcționarea democrației europene”, au declarat legislatorii în moțiunea susținută de șase grupuri politice.

„Este esențial să ne asigurăm că procesele democratice nu sunt capturate de interese private și externe”, mai scrie în moțiune.

Mai mult, rezoluția solicită o anchetă internă, o comisie specială pentru transparență și integritate și un vicepreședinte „dedicat” însărcinat cu combaterea corupției și a interferențelor străine.

Deputații europeni solicită, de asemenea, reguli mai stricte pentru protejarea denunțătorilor, monitorizarea așa-numitelor grupuri de prietenie și reglementarea „joburilor secundare”, precum și instituirea obligativității Registrului de transparență al UE.

Propuneri similare au fost dezvăluite anterior în cursul zilei de joi de șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, care a promis să lanseze un proces de reformă „de amploare” pentru a combate corupția și lobby-ul ilicit.

De când a izbucnit scandalul de corupție, în weekend, guvernul din Qatar a adoptat o poziție fermă și s-a distanțat de Eva Kaili și de ceilalți suspecți.

„Statul Qatar respinge în mod categoric orice încercare de a-l asocia cu acuzațiile de comportament necorespunzător. Orice asociere a guvernului qatarez cu afirmațiile relatate este lipsită de fundament și grav dezinformată”, a transmis Misiunea Qatarului pe lângă Uniunea Europeană, într-un comunicat.

„Statul Qatar lucrează prin intermediul unui angajament de la instituție la instituție și funcționează în deplină conformitate cu legile și reglementările internaționale”, a precizat Misiunea Qatarului.

Foto: Profimedia Images

Urmărește-ne pe Google News