Euroins, cel mai mare asigurător de pe segmentul polițelor auto obligatorii din România, a anunțat că va acționa în instanță COTAR, după ce organizația a afirmat, marți, că executorii judecătorești nu au găsit bani în conturile companiei de asigurări.
„Euroins România plătește zilnic, în medie, daune de aproximativ 7 milioane de lei, iar conturile noastre bancare sunt perfect capabile să mențină acest ritm. Compania va deschide o acțiune în justiție împotriva acestei asociații pentru dezinformare, calomnie, defăimare și instigare împotriva Euroins România”, se arată într-un comunicat Eurohold, grupul care deține Euroins.
- Comunicatul integral, transmis de Euroins redacției sub forma unui drept la replică, poate fi citit la finalul articolului.
Președintele COTAR: „Să vedem dacă mai sunt pe piață până la sfârșitul procesului”
În replică la anunțul Euroins, președintele COTAR, Vasile Ștefănescu, spune că nu este prima oară când au fost acționați în instanță de compania de asigurări.
„Ne-a mai dat și a pierdut. Să vedem dacă mai sunt pe piață până la sfârșitul procesului. Ar trebui întrebați public dacă au provizioanele create conform legii pentru toate procesele din instanță la valoarea litigiilor. Și dacă au, să ne spună public la ce bancă românească au cont creat numai pentru litigiile RCA/daune materiale, conform legii”, a reacționat șeful COTAR.
Ce au acuzat transportatorii
COTAR a anunțat marți, într-un comunicat, că „executorii judecătorești se află deseori în situația de a nu mai găsi bani în conturile societății Euroins, existând suspiciuni că acești bani sunt transferați de către asigurător în afara țării”.
Eurohold menționează că a încercat să aducă la masa dialogului atât COTAR, cât și instituțiile care se ocupă de asigurări.
Anterior, Euroins a acuzat că o serie de angajați ai ASF au interesul de a destabiliza compania pentru a fi cumpărată.
Uniunea asigurătorilor
În comunicatul de marți, Eurohold numește și UNSAR – Uniunea Asigurătorilor din România, între părțile pe care spune că a încercat să la aducă la dialog.
Organizația, care reunește 20 de firme de asigurare din România, inclusiv Euroins, a precizat săptămâna trecută, pentru Libertatea, că are încredere în instituțiile statului că își vor îndeplini atribuțiile.
„Avem încredere că instituțiile statului își vor îndeplini atribuțiile, aplicând legislația europeană și cea națională în domeniul asigurărilor, în beneficiul clienților, economiei și al societății românești, și că vor fi luate cele mai bune decizii, asigurând stabilitate și predictibilitate” a afirmat UNSAR.
Ciolacu a vorbit despre un posibil faliment pe piața asigurărilor
Președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu a anunțat săptămâna trecută un posibil „faliment” în domeniul asigurărilor și a afirmat că statul român va interveni.
Declarația vine după ce Euroins a ajuns la peste 100.000 de procese în instanță și după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a făcut plângere penală conducerii Euroins.
ASF a derulat recent un control de solvabilitate la companie, dar până acum nu a anunțat rezultatele acestuia.
Assen Hristov, principalul acționar al Eurohold, grupul ce deține Euroins, a afirmat însă în presa din Bulgaria că este posibil ca autoritatea din țara noastră să interpreteze datele ca indicând lipsa a 400 de milioane de euro.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro