„Euroins Insurance Group (EIG) a demarat procedura legală de suspendare și anulare a deciziei ASF din 17 martie 2023 de revocare a licenței de funcționare a Euroins România, prin depunerea unei cereri la Curtea de Apel București”, se arată în comunicat.

Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a decis, la 17 martie, retragerea licenței, deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al Euroins România, în urma unor controale care au arătat lipsa a 2,19 miliarde de lei (445 de milioane de euro) din capitalul de solvabilitate.

La acel moment, Euroins era lider pe piața RCA din România.

Anterior, Euroins România încercase să convingă autoritățile române că are banii necesari prin încheierea unui contract de reasigurare cu o companie din interiorul grupului, EIG Re. După decizia ASF, compania bulgară a rechiziționat în baza acestui contract de asigurare cea mai mare parte din patrimoniul Euroins România.

Propunerea către autoritățile române

Compania bulgară precizează că acțiunea în justiție a fost doar „unul dintre demersurile întreprinse de acționarii Euroins România pentru a revoca decizia ASF”.

„În plus, Eurohold și BERD, acționari ai EIG, au înaintat deja Guvernului, Parlamentului, ASF și FGA o propunere concretă pentru a rezolva criza de pe piața RCA, declanșată de închiderea uneia dintre companiile-cheie și care afectează 2,7 milioane de asigurați RCA. Propunerea urmărește să evite ca FGA să cheltuie banii statului român și ai contribuabililor pentru plata daunelor RCA”, se mai arată în comunicat.

Ce prevede concret propunerea venită de la Sofia?

„Propunerea prevede transferul portofoliului Euroins România către EIG Re, printr-un acord de transfer prin care EIG Re se angajează să acopere daunele actuale și viitoare și specifică faptul că Euroins AD, filiala bulgară a grupului și una dintre cele mai mari divizii din holding, va opera inițial în România sub regimul Freedom of Services (FoS), deservind clienții români. Acționarii se angajează să asigure aportul de capital necesar pentru executarea propunerii”, precizează Euroins Insurance Group.

Compania bulgară susține că decizia ASF „a afectat o companie deținută și susținută de un grup financiar puternic, BERD, și cu o poziție financiară solidă, cu toate taxele datorate plătite la timp”.

BERD vede o companie solidă, organismul european de supraveghere financiară, nu

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care deține 10% din acțiunile EIG, a comunicat, săptămâna trecută, că o analiză realizată „de către un expert actuarial de top la nivel mondial” „nu oferă o bază pentru a revizui punctul de vedere al BERD cu privire la situația financiară solidă a EIRO (Euroins România – n.r.) la momentul retragerii licenței sale”.

În aceeași zi, ASF anunța că rezultatele controlul realizat la Euroins de EIOPA, organismul european de supraveghere a asigurărilor, confirmă lipsurile uriașe de solvabilitate. Este vorba de peste 500 de milioane de euro, susțin surse care au văzut raportul.

„Euroins Insurance Group își exprimă deplina încredere că sistemul juridic din România va face dreptate și va evidenția adevărul și are încredere că autoritățile mai sus- menționate vor răspunde la propunerile transmise”, conchide compania de la Sofia.

 
 

Urmărește-ne pe Google News